Talibanii au cucerit vineri oraşul afgan Zaranj - prima capitală a unei provincii care ajunge pe mâna lor de la începutul unei ofensive, în mai - şi l-au asasinat la Kabul pe directorul serviciului de comunicare al Guvernului, iar ONU îndeamnă, prin emisarul său, la o ”încetare” a acestor ”atacuri împotriva oraşelor”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Insurgenţii au pătruns în Zaranj - capitala provinciei Nimroz, situată în sud-vestul Afganistanului - fără să li se opună ”vreo rezistenţă”, a anunţat adjuncta guvernatorului provinciei, Roh Gul Khairzad.

Un orăşel situat la frontiera cu Iranul, Zaranj este important economic, iar cucerirea lui le permite insurgenţilor să controleze o nouă parte a frontierei afgane.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

O VICTORIE SIMBOLICĂ CU UN IMPACT PUTERNIC

Pentru talibani este vorba despre o victorie foarte simbolică, care ar putea avea un efect psihologic devastator asupra armatei afgane, al cărei moral este deja la cel mai scăzut nivel.

Talibanii au cucerit deja mai multe posturi de frontieră-cheie cu Iranul, Tadjikistanul, Turkmenistanul şi Pakistanul, care reprezintă o sursă vitală de venit, obţinut din taxe vamale, în această ţară enclavizată.

Preşedintele tadjic Emomali Rakhmon a anunţat vineri - la un summit al şefilor de stat ai celor cinci foste republici sovietice din Asia Centrală - că talibanii deţin controlul asupra întregii frontiere dintre Afganistan şi Tadjikistan - de aproape 1.300 de kilometri.

ONU ÎNDEAMNĂ LA ÎNCETAREA ATACURILOR

Emisarul ONU în Afganistan Deborah Lyons îi îndeamnă pe talibani, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, să ”înceteze” aceste ”atacuri împotriva oraşelor” şi cere Consiliului să le dea un avertisment ”fără ambiguitate” în acest sens.

Ţările care se află în contact cu insurgenţii este necesar să-i avertizeze că ”un Guvern impus cu forţa în Afganistan nu va fi recunoscut”, a subliniat Deborah Lyons în această reuniune.

Ea a ameninţat, de asemenea, cu o nereînnoire a ”derogărilor” care le permit reprezentanţilor talibanilor să călătorească, în pofida sancţiunilor, şi care expiră în septembrie.

”În prezent avem posibilitatea de a demonstra angajamentul Consiliului de Securitate al ONU şi al comunităţilor regionale şi internaţională” de a ”împiedica Afganistanul să se cufunde într-o stuaţie catastrofală, atât de gravă încât are doar puţine paralele în cursul acestui secol”, a subliniat Deborah Lyons.

”O asemenea catastrofă va avea consecinţe dincolo de frontierele Afganistanului”, a continuat ea, subliniind că războiul a intrat ”într-o fază mai sângeroasă şi mai distructivă”, care trimite de-acum ”la Siria” sau la ”Sarajevo”.

EVITAREA CELOR MAI RELE SCENARII

În vederea evitării ”celor mai rele scenarii”, Consiliul ”trebuie să acţioneze unit şi rapid”, a insistat ea, estimând că săptămâna viitoare va fi ”decisivă”.

”Afganistanul se află la o răscruce periculoasă între negocieri de pace sincere sau o serie de crize întrepătrunse în mod tragic - un conflict tot mai brutal conjugat cu o situaţie umanitară gravă şi o multiplicare a încălcărilor drepturilor omului”, avertizează ea.

Reprezentantul Guvernului de la Kabul la ONU Ghulam Isaczai, care a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, a subliniat că situaţia este pe cale ”să se deterioreze rapid”, din cauza ”uneirecente escaladări a violenţei de către talibani şi unor ofensive militare brutale împotriva unor oraşe importante”.

Diplomatul american Jeffrey DeLaurentis a reiterat avertismentul Washingtonului potrivit căruia Afrganistanul urmează să devină un ”paria internaţional” în cazul unei ”preluări militare a puterii” de către rebeli sau unei întoarceri la un ”emirat islamic”.

”Cel mai important lucru în prezent este să se lanseze rapid negocieri substanţiale”, a subliniat, la rândul său, ambasadorul rus Vasili Nebenzia, care a declarat că mizează pe o reuniune prevăzută la 11 august, la Doha, în vederea unei relansări a unui proces de pace aflat în impas.

TERITORII VASTE PE MÂNA TALIBANILOR

Talibanii şi-au pus în practică, cu câteva ore mai înainte, ameninţarea de miercuri de a efectua noi operaţiuni de ”represalii” vizând oficiali guvernamentali de rang înalt, în urma unei campanii de bombardamente ale armatei afgane.

Talibanii au dovedit din nou că pot lovi unde vor în capitală şi l-au ucis pe Dawa Khan Menapal, un fost purtător de cuvânt adjunct al preşedintelui afgan Ashraf Ghani, la ieşirea de la rugăciune, vineri, a anunţat Ministerul afgan de Interne.

Menapal era o figură bine cunoscută comunităţii media din Kabul, un fost jurnalist care îi ataca cu regularitate pe talibani pe reţele de socializare, adesea cu ironie.

Talibanii au cucerit în ultimele trei luni vaste teritorii rurale în cadrul unei ofensive-filger pe care au lansat-o în paralel cu retragerea forţelor internaţionale, care urmează să se încheie la 31 august.

Ei au întâmpinat o rezistenţă slabă în zonele rurale, iar de câteva zile şi-au îndreptat ofensiva către oraşe mari şi încercuiesc mai multe capitale provinciale.

ATACURI AERIENE ŞI CONFRUNTĂRI ARMATE

Armatele afgană şi americană au procedat în ultimele zile la multiple atacuri aeriene, cu scopul de a oopri înaintarea talibanilor către mai multe centre urbane majore.

Confruntări armate continuau vineri la Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, unde armata afgană a lansat un contraatac miercuri seara, dar şi la Sheberghan, în provincia Jawzjan, fieful celebrului lider de război Abdul Rachid Dostom.

Ministerul afgan al Apărării a anunţat vineri după-amiaza că talibanii au fost goniţi de la Sheberghan, unde au pătruns un pic mai înainte.

La Lashkar Gah, sediul ”Acţiunii împtriva foamei” a fost atins joi de un ”bombardament aerian”, a anunţat vineri acest ONG.

”Clădirea era în mod clar identificată ca aparţinând unei organizaţii umanitare, atât din stradă, cât şi dinspre acoperişul imobilului. Amplasarea ei a fost comunicată în mai multe rânduri părţilor aflate în conflict”, a subliniat organizaţia.

Civili, care plătesc un tribut greu războiului, continuă să încerce să fugă din zonele de conflict armat, aşa cum le-a îndemnat armata, însă fără să aibă vreun loc sigur în care să se refugieze.

La Herat, al treilea cel mai mare oraş din ţară, de asemenea încercuit de către talibani, locuitorii şi-au părăsit în număr mare casele, vineri.

”Noi am evacuat zona complet”, declara AFP Ahmad Zia, un locutor al părţii de vest a oraşului.

”Nu maiavem nimic şi nu ştim unde să ne ducem”, adăuga el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.