Insurgenţii talibani au cucerit al doilea şi al treilea mare oraş din Afganistan, au declarat vineri oficiali locali, în condiţiile în care rezistenţa forţelor guvernamentale cedează, existând temeri tot mai mari că atacul împotriva capitalei Kabul va avea loc în câteva zile, transmite Reuters.
Un oficial guvernamental a confirmat că oraşul Kandahar, centrul economic din sudul ţării, se află sub control taliban, după 20 de ani de război.
Oraşul Herat, din vestul ţării, a căzut la rândul său în faţa grupării islamiste dure.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Oraşul arată ca o linie de front, un oraş fantomă", a declarat telefonic un membru al consiliului provincial Ghulam Habib Hashimi din oraşul cu aproximativ 600.000 de oameni, situat lângă graniţa cu Iranul.
”Familiile au plecat ori se ascund în casele lor”, a mai spus acesta.
Un oficial al SUA din domeniul apărării a declarat că există îngrijorarea că talibanii - expulzaţi de la putere de către forţele conduse de SUA în 2001, după atacurile din 11 septembrie asupra Statelor Unite, s-ar putea îndrepta asupra capitalei Kabul în câteva zile.
Washingtonul a anunţat joi că intenţionează să trimită 3.000 de soldaţi suplimentari pentru a ajuta la evacuarea personalului ambasadei SUA, iar Pentagonul a declarat că majoritatea soldaţilor vor fi la Kabul până la sfârşitul weekendului.
Marea Britanie a confirmat şi începerea unei operaţiuni militare pentru a sprijini evacuarea cetăţenilor săi.
"Kabul nu se află chiar acum într-un mediu de ameninţare iminent, dar clar ... dacă te uiţi doar la ceea ce au făcut talibanii, poţi vedea că încearcă să izoleze Kabul", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că nu îşi va evacua personalul din Afganistan, dar va reloca o parte din personal la Kabul din alte părţi ale ţării.
Multe ambasade şi grupuri de ajutor din vest au declarat că repatriază mulţi membri ai personalului lor.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a îndemnat pe talibani să oprească imediat ofensiva lor.
"Mesajul comunităţii internaţionale către cei aflaţi pe calea de război trebuie să fie clar: preluarea puterii prin forţa militară este o propunere perdantă. Acest lucru poate duce doar la un război civil prelungit sau la izolarea completă a Afganistanului", a declarat el reporterilor.
Primul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh a declarat după o şedinţă de securitate prezidată de preşedintele Ashraf Ghani că este mândru de forţele armate şi că guvernul va face tot posibilul pentru a întări rezistenţa împotriva talibanilor.
Aproximativ 400.000 de civili au fost forţaţi să plece de la casele lor de la începutul anului, 250.000 dintre ei începând din luna mai, a declarat un oficial al ONU.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.