Taiwanul a detectat un număr record de 153 de avioane chineze - într-o singură zi - în apropierea insulei, potrivit unor date publicate marţi de Ministerul taiwanez al Apărării, în urma unei zile de manevre miliare chineze, relatează AFP.
Aceste manevre au avut loc într-o perioadă de 25 de ore, care s-a încheiat marţi la ora locală 6.00 (1.00, ora României), anunţă ministerul.
În total 14 nave chineze au fost detectate în aceeaşi perioadă, potrivit ministerului.
Tokyo a anunţat marţi că a transmis Beijingului că este ”îngrijorat” şi a trimis avioane de vânătoare în apropierea Insulei japoneze Yonaguni (sud).
”Guvernul urmăreşte îndeaproape, cu extremă atenţie, activităţile respective şi a transmis părţii chinze îngrijorărle Japoniei”, a declarat presei secretarul genmeral adjunct al Guvernului nipon Kazuhiko Aoki.
Luni, Beijingul a organizat manevre militare de încercuire a Taiwanului cu avioane şi nave de război.
China is preparing to annex Taiwan
— Global world news (@Igor90007) October 14, 2024
It has started large-scale military exercises near Taiwan, which are causing concern
It declares that these exercises are a warning to the separatists, that is, supporters of the island's independence
Chinese ships and planes approach Taiwan pic.twitter.com/sRldVbJRC8
Acestea s-au desfăşurat la câteva zile după ce preşedintele taiwanez Lai Ching-te a susţinut un discurs joi, de Ziua Naţională a Taiwanului.
Preşedintele taiwanez s-a angajat să se ”opună anexării” Taiwanului sau ”încălcării suveranităţii” insulei.
Aceste exerciţii au fost prezentate de către armata chineză ca un ”avertisment” adresa ”separatiştilor”.
VIDEO: Taiwan residents 'won't panic' as China launches new military drills around island
— AFP News Agency (@AFP) October 14, 2024
Taipei residents go about their daily lives, despite China's announcement of new military drills, with ships and planes being deployed around Taiwan. pic.twitter.com/7yb34oSrOk
Beijingul acuză cu regularitate autorităţile taiwaneze de faptul că militează în favoarea în favoarea independenţei Taiwanului.
China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale pe care nu a reuşit încă să le reunifice cu teritoriul chinez după Războiul Civil chinez din 1949.
Relaţiile Beijingului cu Taiwanul sunt execrabile din 2016, când s-a instalat la putere preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, iar apoi succesorul acesteia, Lai Ching-te, în mai 2024.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.