Salvatori turci evacuau joi sute de săteni, pe mare, în timp ce un incendiu violent se apropia de o centrală termică în care află depozitate mii de tone de cărbune, relatează AFP.
În şuieratul sirenelor de alarmă, locuitorii îşi puneau puţinele lucruri pe care au putut să le salveze din case în nave ale Pazei de Coastă, mobilizate în portul Oren, în apropiere de oraşul Milas, lângă care se află centrala termică, potrivit unor jurnalişti AFP de la faţa locului.
FĂRĂ PRECEDENT
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aceste incendii fără precedent cu care se confruntă Turcia de pste o săptămână au legătură cu valul de căldură extremă care loveşte sudul Turciei - din cauza modificărilor climatice, potrivit unor experţi.
Autorităţile locale au dat asigurări că rezervoare de hidrogen folosite la răcirea centralei, care funcţionează cu combustibil şi cu cărbune, au fost golite şi umplute cu apă, ca o măsură de precauţie.
”Însă există un risc ca focul să se extindă la miile de tone de cărbune care se află în interior”, şi-a exprimat îngrijorarea în faţa presei un reprezentant regional, Osman Gurun.
Imagini postate online de primarul din Milas, Muhammet Tokat, surprind un foc violent la intrarea în centrală.
Alevler Termik Santrale girdi... Santral şu an tamamen boşaltılıyor ve şimdi sirenler çalıyor... pic.twitter.com/pWBn4bmQPh
— Av. Muhammet Tokat (@MuhammetTokat48) August 4, 2021
”Centrala este pe cale de evacuare totală”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Muhammet Tokat.
Incendiul a fost, mai întâi, controlat miercuri, cu ajutorul a două avioane bombardiere cu apă trimise de către Spania şi unor elicoptere, care au deversat apă pe vârfurile împădurite şi pe zone rezidenţiale din apropiere.
Însă flăcările au repornit miercuri după-amiaza.
”Vă implorăm şi vă avertizăm de zile întregi. Incendiul a încercuit centrala”, a anunţat într-un mesaj pe Twitter primarul din Milas, care cere ca ”un avion bombardier cu apă să să fie trimis aici de urgenţă”.
PESTE 180 DEE INCENDII DE MIERCUREA TRECUTĂ
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan - criticat din cauza felului în care gestionează aceste incendii, soldate cu opt morţi - dădea un interviu live la televiziune, miercuri seara, în momentul în care s-a anunţat evacuarea.
El a recunoscut că această centrală ”riscă să fie distrusă de foc”.
Peste 180 de incendii au devastat păduri şi terenuri agricole, dar şi zone locuite, pe coasta mediteraneeană a Turciei, începând de miercurea trecută.
Incendiile au afectat grav locuri turistice - care şi-au putut relua recent activitatea după luni de restricţii impuse împotriva pandemiei covid-19.
Potrivit serviciului de supraveghere prin satelit al Uniunii Europene (UE), ”puterea de radiere” a incendiilor din Turcia a atins o intensitate ”fără precedent” din 2003.
Opoziţia turcă îi reproşează lui Erdogan faptul că a eşuat să menţină flota turcă de bombardiere cu apă şi că acceptat după mult timp ajutor internaţional.
”NU ESTE LOC DE POLITICĂ”
Înaltul Consiliu Turc al Audioviziualului (RTUK) a avertizat posturile de televiziune împotriva difuzării de informaţii despre incendii care ar putea ”provoca frică sau îngrijorare” în rândul populaţiei.
Recep Tayyip Erdogan a acuzat opoziţia de faptul că încearcă să obţină un profit politic de pe urma situaţiei, în timp ce ţări vecine ca Grecia sunt afectate de aceste incendii.
”Incendiile de pădure sunt o ameninţare internaţională, la fel ca pandemia covid-19”, s-a apărat Erdogan.
”La fel ca peste tot în lume, incendiile de pădure au crescut puternic în ţara noastră. Nu ar trebui să existe loc de politică în această problemă”, a subliniat el.
În primele zile de incendiu, editorialişti din presa proguvernamentală au acuzat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie considerată teroristă de Turcia şi aliaţii săi ocidentali, de faptul că este vinovată de aceste incendii.
Însă autorităţile citează, de-acum, valul de căldură extremă care continuă să afecteze sudul Turciei.
Potrivit unor experţi, modificările climatice în ţări ca Turcia cresc frecvenţa şi intensitatea incendiilor de pădure.
Ministrul turc al Agriculturii Bekir Pakdemirli a anunţat că temperarturile din oraşul Marmaris, situat la Marea Egee, au atins săptămâna aceasta un record istoric de 45,5 grade Celsius.
”Purtăm un război”, a declarat ministrul presei.
”Trebuie să ne păstrăm moralul şi motivaţia. Îndemn toată lumea să aibă răbdare”, a declarat ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.