Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele chinez Xi Jinping au discutat, într-un summit prin videoconferinţă, despre mizele modificărilor climatice, economice şi crizei sanitare covid-19 şi despre o restabilire a legăturilor aeriene, relatează AFP.
Mizele modifcărilor climatice şi crizei sanitare covid-19 s-au aflat în centrul unor discuţii între cei trei lideri şi la ultima lor reuniune în acest format, la jumătatea lui aprilie.
Angela Merkel şi Emmanuel Macron au cerut Chinei să nu mai finanţeze centrale pe cărbune şi să susţină Coaliţia Ambiţiilor Înalte pentru Natură şi Popoare, în vederea protecţiei biodiversităţii.
Ei au pledat ca China să susţină poziţia germană şi franceză cu privire la realocarea dreptului de tragere special la FMI în favoarea Africii, cu privire la 100 de miliarde de dolari.
În contextul în care Tratatul UE-China privind investiţii a fost blocat de către Parlamentul European (PE), cei doi lideri europeni au reiterat ”aşteptările europene cu privire la accesul pe piaţa chineză” a întreprinderilor europene, în ”condiţii echitabile de concurenţă”, a anunţat luni preşedinţia franceză.
Cei doi lideri europeni şi-au expirmat, de asemenea, dorinţa unei reluări a legăturilor aeriene.
În Franţa, nivelul legăturilor aeriene cu China a scăzut de la peste 100 de zboruri pe săptămână înaintea pandemiei covid-19 la şase zboruri pe săptămână în prezent.
Ei şi-au reiterat totodată ”îngrijorările grave cu privire la situaţia drepturilor omului în China şi exigenţele în lupta împotriva muncii forţate”.
Preşedintele chinez Xi Jinping a subliniat, la rândul său, că pandemia covid-19 nu a fost încă învinsă şi că perspectivele relansării economice rămân incerte, potrivit televiziunii publice chineze CCTV.
China şi-a exprimat speranţa ca Uniunea Europeană (UE) să asigure, la rândul său, întreprinderilor chineze un mediu echitabil şi ”nediscriminatoriu”.
Beijingul cere ca Europa să-şi crească susţinerea faţă de Africa, subliniind că a trimis vaccinuri anticovid în 40 de ţări, potrivit postului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.