Suedia nu şi-a schimbat strategia cu privire la noul coronavirus, în pofia înăspririi a recomandărilor şi restricţiilor, în pofida unui bilaţ tot mai mare al celui de-al doilea val, apreciază premierul Stefan Löfven, relatează AFP.
”Pot înţelege că suntem tentaţi să ne întrebăm dacă «s-a schimbat strategia». Nu. Este exact aceeaşi strategie: să se vegheze la o limitare cât mai mare a răspândirii infecţiei”, a declarat premierul suedez marţi, într-un interviu acordat postului public de televiziune SVT.
”Însă este clar că, în funcţie de situaţie, putem, de asemenea, face schimbări”, a anunţatel.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Spre deosebire de dispozitive impuse larg în alte părţi ale Europei, Suedia foloseşte altă strategie, bazată în principal pe recomandări, fără carantină şi aproape fără măsuri coercitive.
Însă, în urma unei creşteri a contaminărilor cu noul coronavirus şi a numărului morţilor din cauza covid-19 începând din toamnă, Guvernul a înăsprit tonul la mijlocul lui noiembrie, printr-o limitare a evenimentelor publice la maximum opt persoane.
Suedezii sunt îndemnaţi de atunci să se întâlnească doar cu membrii propriei familii.
Carantina sau închiderea barurilor, restaurantelor şi magazinelor nu este pe ordinea de zi, însă Stefan Löfven a prezentat vineri o nouă serie de măsuri şi recomandări mai stricte în al doilea val, care a ucis deja 2.000 de oameni într-o ţară cu zece milioane de locuitori.
Suedia a închis luni, pentru prima oară, frontiera cu Regatul Unit şi Danemarca, cu scopul de a evita contaminări în Danemarca la cumpărături transfrontaliere.
Ea a anunţat deja o serie de măsuri - şi anume o limitare a accesului în magazine şi în săli de sport, o limitare la maximum patru locuri la masă în restaurante - în prezent opt - şi o recomandare şi mai simbolică de a se purta masca de protecţie în transportul public - începând din prima parte a lui ianuarie - mai ales la orele de vârf, când distanţarea socialîeste imposibilă.
Suedia nu recomanda, până acum, purtarea măştii de protecţie altundeva în afară de serviciile de sănătate, o poziţie unică în Europa şi chiar în lume.
Această ţară scandinavă urmează să prezinte o lege care să permită o închidere temporară a magazinelor şi restaurantelor.
Însă acest text ar urma să intre în vigoatre abia la jumătatea lui martie, potrivit unui plan al Guvernului.
Negocieri sunt în curs în vederea acclerării acestui proces.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...