Manifestanţi care denunţau intenţia unui grup de extremă dreapta de a arde un Coran la Örebro, în centrul Suediei, au atacat poliţia, vineri, provocând, potrivit autorităţilor, rănirea a cel puţin nouă dintre poliţişti, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu puţin timp înainte de ora 19.00, poliţia indica, într-un comunicat, că "un total de patru poliţişti au fost răniţi - unul dintre ei a fost lovit cu o piatră în cap". "Un participant a fost de asemenea rănit, după ce a fost lovit cu piatră în cap", a mai precizat acesta. 

Puţin mai târziu, în rândul poliţiei a fost anunţat un al cincilea rănit.

În cele din urmă, o purtătoare de cuvânt a poliţiei a raportat noi răniţi. „Alţi trei sau patru ofiţeri de poliţie au fost răniţi uşor. Există, de exemplu, arme rupte şi poliţişti care au fost loviţi de pietre”, a declarat Diana Qudhaib pentru cotidianul Aftonbladet.

Manifestaţia, care a adunat aproximativ 200 de persoane, potrivit presei locale, a fost dispersată la începutul serii. Este a doua zi consecutiv când un astfel de incident a avut loc în marginea unui miting al mişcării „Hardline” anti-imigraţie şi anti-islam condusă de danezo-suedezul Rasmus Paludan, care în prezent face un turneu în Suedia, ţintind cartiere cu o mare comunitate musulmană.

La fiecare dintre adunările sale, cu doar câţiva simpatizanţi, arde un Coran sau încearcă un autodafe. În Örebro, demonstraţia sa a avut loc într-un parc din apropierea centrului oraşului şi nu în cartierul avut în vedere iniţial.

Joi, tulburările izbucniseră la sfârşitul după-amiezii în Linköping, provocând rănirea a trei poliţişti.

Şeful guvernului a condamnat aceste izbucniri şi atacurile asupra poliţiei.

„În Suedia, oamenii au voie să-şi exprime opiniile, fie că sunt de bun sau prost gust, este o parte a democraţiei noastre. Indiferent ce crezi, nu ar trebui să recurgi niciodată la violenţă. Nu o vom accepta niciodată”, a declarat Magdalena Andersson pentru agenţia de presă TT.

„Acesta este exact genul de reacţie violentă pe care (Rasmus Paludan, n.r) vrea să o vadă. Însuşi scopul este de a incita oamenii să se opună unul altuia”, a adăugat ea. Rasmus Paludan a provocat incidente în mai multe rânduri în ultimii ani. În noiembrie 2020, a fost arestat în Franţa şi apoi deportat. Alţi cinci activişti au fost arestaţi în Belgia la scurt timp după, acuzaţi că vor să „răspândească ură” prin arderea unui Coran la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.