Statele Unite îşi afişează optimismul, în pofida reconstruirii unei instalaţii nord-coreene de lansare de rachete cu rază lungă de acţiune, în urma eşecului summitului între Donald Trump şi Kim Jong Un, şi dă asigurări că poate obţine, în continuare ”denuclearizarea” Coreei de Nord până la începutul lui 2021, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pe baza unor noi imagini satelitare, experţi americani au dezvăluit joi că instalaţia de la Sohae - sau Tongchang-ri - care cuprinde un poligon de tir şi o instalaţie de testare a motoarelor de rachetă a fost reconstruită rapid şi că a ”revenit la statutul operaţional normal”.

Desfiinţarea ei a fost, cu toate acestea, una dintre puţinele promisiuni făcute în ultimele luni Statelor Unite de către numărul unu nord-coreean.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Miercuri, când a fost semnalat un început de reconstrucţie de către experţi de la Center for Strategic and International Studies (CSIS) şi 38 North, două cercuri de reflecţie cu sediul la Washington, Donald Trump a avertizat că ar fi ”foarte, foarte dezamăgit” de Kim Jong Un, în cazul în care aceste informaţii s-ar confirma.

Însă joi, părând că vrea să calmeze lucrurile, preşedintele Statelor Unite a răspuns evaziv. ”Vom vedea”, ”vă vom spune în aproximativ un an”.

Fără să dezmintă intensificarea activităţii la Sohae, un reprezentant de rang înalt de la Departamentul de Stat american a dat asigurări presei că administraţia Trump nu a ”ajuns la vreo concluzie precisă cu privire la ceea ce se întâmplă acolo”.

”Ne uităm în timp real la evoluţia de la Sohae”, a spus el, însă ”nu ştim de ce ei fac asta” şi ”vom reclama clar clarificări cu privire la motivele” reconstrucţiei.

Cu toate acestea, acest diplomat a prezentat o imagine oprimistă a situaţiei, în contextul în care, la sfârşitul lui februarie, la Hanoi, Donald Trump şi Kim Jong Un, care s-au întâlnit a doua oară, au eşuat să ajungă la un acord, chiar şi parţial, cu privire la o ”denuclearizare” a Coreei de Nord, lovindu-se de problema sancţiunilor economice, a căror ridicare a fost cerută în bloc de către tânărul dictator nord-coreean.

”Noi credem în continuare” că ”denuclearizarea definitivă şi în întregime verificabilă a Coreei de Nord”, potrivit unei definiţii foarte exhaustive, ”poate fi atinsă în cursul primului mandat al preşedintelui”, care se încheie în ianuarie 2021, a dat asigurări acest oficial, sub protecţia anonimatului.

”TIMP DE REFLECŢIE”

Întrebat care ar fi termenul ajungerii la un acord în vederea respectării acestui obiectiv, el a răspuns pur şi simplu că ”cel mai repede posibil, pentru că noi ştim că, pe zi ce trece, provocarea este tot mai mare, ameninţarea pe care o reprezintă Coreea de Nord nu se disipează”.

El a confirmat în trecere faptul că Washingtonul vrea mai degrabă, în continuare, un ”mare acord” global, decât o abordare progresivă, apărată de numeroşi observatori, mai ales după fiascoul din Vietnam.

Imediat, echipele celor două ţări este necesar să-şi acorde ”un timp de reflecţie”, a continuat diplomatul, fără să spună dacă a fost reluat contactul direct.

Un purtător de cuvânt al Departanentului de Stat, Robert Palladino, a dat de asemenea asigurări că americanii sunt în continuare ”pregătiţi să angajeze negocieri constructive cu Coreea de Nord”.

Potrivit experţilor de la CSIS, reconstrucţia instalaţiei Sohae ”demonstrează” însă că Nordul poate ”face rapid reversibile toate acţiunile întreprinse în vederea desfoonţării programului său de armament de distrugere în masă”.

”Aceasta este o provocare la adresa obiectivului american al denuclearizării definitive, ireversibile şi verificabile”, apreciază ei, evocând ”un afrint la adresa strategiei diplomatice a preşedintelui” Trump.

Phenianul nu şi-a evocat în mod public activităţile la Sohae, însă regimul stalinist izolat a denunţat, prin intermediul agenţiei sale oficiale de presă KCNA manevrele militare comune, în curs, între Coreea de Sud şi Statele Unite, în pofida faptului căau fost reduse semnificativ după ce Trump a decis să pună capăt exerciţiilor de mare anvergură, pentru a susţine ”încălzirea” relaţiilor cu Nordul.

”Activităţile de rău augur între armatele sud-coreeană şi americană constituie o încălcare a atât declaraţiei comune între Statele Unite şi Coreea de Nord, cât şi a declaraţiilor Nord-Sud care s-au angajat să pună capăt ostilităţilor şi să reducă tensiunile militare”, a scris KCNA.

Potrivit directorului 38 North, Joel Wit, "pericolul este ca cercul vicios să apară, (iar) fiecare tabără să ia decizii care subminează” încălzirea spectaculoasă angajată în primăvara lui 2018, după luni de ameninţări şi insulte între Trump şi Kim.

Însă ”multe depind de reacţia americană”, adăuga el, înaintea primelor declaraţii măsurate ale unor reprezentanţi ai administraţiei Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.