Donald Trump avertizează că ar fi ”foarte, foarte dezamăgit” dacă s-ar confirma că Phenianul a reconstruit o instalaţie de lansare de rachete cu rază lungă de acţiune, ceea ce ar crea un cerc vicios în urma eşecului summitului de la Hanoi cu Kim Jong Un de săptămâna trecută, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Experţi americani au dezvăluit, pe baza unor imagini satelitare, semne de activitate la instalaţia nord-coreeană Sohae, cunoscută şi sub numele Tongchang-ri. Acest lucru sugerează că Nordul a început o ”reconstrucţie rapidă” a acestei instalaţii chiar înainte sau imediat după întâlnirea, la sfârşitul lui februarie, în Vietnam a preşedintelui american şi dictatorului nord-coreean, estimează aceşti experţi.

Apreciind că este ”prea devreme să ştim” dacă aceste informaţii sunt adevărate, Donald Trump i-a transmis miercuri un avertisment celui pe care-l acoperă în elogii de la prima lor întâlnire istorică, în iunie 2018, în Singapore.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Aş fi foarte, foarte dezamăgit de preşedintele Kim”, a lansat el. ”Nu cred că aş fi, dar să aşteptăm să vedem ce se va întâmpla”.

În septembrie, Kim Jong Un s-a angajat în mod oficial ”să închidă permanent” instalaţia de testare de motoare de rachetă şi poligonul de tir de la Tongchang-ri, "în prezenţa unor experţi ai naţiunilor vizate”. O demontare parţială pare că începuse.

Aceasta a fost una dintre puţinele concesii concrete din partea sa, după ”încălzirea” bruscă şi fără precedent angajată în 2018, după luni de ameninţări atomice şi insulte între miliardarul republican şi tânărul dictator nord-coreean.

NICIO ÎNTÂLNIRE NOUĂ

Potrivit Center for Strategic and International Studies (CSIS), un cerd de reflexie cu sediul la Washington, reintensificarea activităţii a fost detectată la doar douăzile după foascoul de la Hanoi, unde cei doi nu au reuşit să încheie un acord, chiar şi parţial, cu privire la ”denuclearizarea” nord-coreeană, împiedicându-se în sancţiunile economice pe a căror ridicare o cerea Kim.

Acest lucru ar putea ”ilustra o hotărâre în faţa respingerii americane” a cererii nord-coreene, consideră aceşti experţi.

Sohae, pe coasta de nord-vest a Coreei de Nord, serveşte în mod oficial la plasarea unor sateliţi pe orbită - ca în 2012 sau 2016 -, însă reactoarele pot fi adaptate uşor rachetelor balistice. Comunitatea internaţională acuză programul spaţial nord-coreean că este paravanul programelor sale de înarmare.

Foarte respectatul site 38 North, cu sediul tot la Washington, a anunţat, la rândul său lucrări în curs la instalaţia Sohae, pe baza unor imagini satelitare. Imaginile arată că au fost reinstalate structuri pe şine, care au servit în trecut la transferul rachetelor cu rază lungă de acţiune către poligonul de tir, potrivit site-ului.

Într-o audiere parlamentară, săptămâna aceasta, serviciile sud-coreene de informaţii au anunţat că au detectat semne de activitate la Sohae.

Aceste informaţii apar într-un moment extrem de delicat. Donald Trump şi Kim Jong Un au părut să se despartă ca buni prieteni în Vietnam, însă nu s-a stabilit nicio nouă întâlnire între negociatorii lor.

TACTICĂ SAU PAS ÎNAPOI?

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo îşi exprima luni ”speranţa” să poată ”trimite o echipă la Phenian în săptămânile imediat următoare” pentru a relua negocierile, recunoscând totodată că nu a obţiut ”vreun angajament în acest subiect”.

O reconstruire a instalaţiei de la Sohae ameninţă acest echilibru fragil?

”Suntem foarte departe de un nou test, de un test de rachetă balistică” susceptibil să ameninţe Statele Unite, a dat asigurări Joel Wit, directorul 38 North, într-o conferinţă de presă, miercuri, la Washington, subliniind că această instalaţie nu are această menire.

”Nu ştim dacă este vorba despre o tactică de negociere sau dacă ei au decis să apuce într-o direcţie opusă” apropierii angajate de un an, a adăugat el.

În opinia sa, ”depinde mult de reacţia americană”, însă ”pericolul este de a vedea cercul vicios angajându-se, ca fiecare tabără să ia decizii care să afecteze procesul în curs din primăvară”.

În opinia lui Christopher Green de la International Crisis Group, "Coreea de Nord exercită uşor presiune”, iar cel mai bun răspuns ar fi ”să se relanseze discuţiile în căutarea unui acord acceptabil pentru ambele părţi”.

Însă alţi observatori, precum Olivia Henos, de la foarte conservatoarea Heritage Foundation, au îndemnat deja administraţia Trump ”să revină la strategia presiunii maxime”, ”vizând băncile chineze” pentru a seca şi mai mult economia nord-coreeană.

Considerat un adept al liniei dure, consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională John Bolton a ameninţat cu o consolidare a sancţiunilor, în cazul în care Phenianul refuză să se ”denuclearizeze”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.