Semne de activitate au fost detectate la o instalaţie nord-coreeană de lansare a unor rachete cu rază lungă de acţiune, ceea ce sugerează că Phenianul a început ”reconstrucţia rapidă” a acestei instalaţii după eşecul summitului de la Hanoi, apreciau miercuri experţi americani,pe baza unor imagini satelitare, relatează AFP.
Cercetători sugerează că lucrările ar fi putut să fi început înainte de întâlnirea preşedintelui american Donald Trump cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, care s-a încheiat joia trecută abrupt, fără vreun acord în spionoasa problemă a programelor nuclear şi balistic ale Phenianului.
Intensificarea activităţii la instalaţia nord-coreeană Sohae a fost detectată la doar două zile după de la acest fiasco şi ar putea ”ilustra o hotărâre în faţa respingerii americane” a solicitării nord-coreene de relaxare a sancţiunilor care afectează regimul izolat, apreciază Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), cu sediul la Washington.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Această instalaţie era în adormire din august 2018, ceea ce arată că activităţile actuale sunt deliberate şi au un scop”.
Sohae, pe coasta de nord-vest a Coreei de Nord, serveşte în mod oficial la plasarea unor sateliţi pe orbită, însă reactoarele pot fi adaptate uşor rachetelor balistice. Comunitatea internaţională acuză programul spaţial nord-coreean că este paravanul programelor sale de înarmare.
NU NEAPĂRAT UN TIR VIITOR
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in anunţa în septembrie, la finalul unui summit la Phenian cu Kim, că Nordul a acceptat să-şi ”închidă permanent” instalaţia de testare a motoarelor rachetelor de la Sohae şi un poligon de tir.
Imagini satelitare ale Sohae, înregistrate în iulie, au arătat că o clădire instalată pe şine, în care sunt asamblate rachete cu rază lungă de acţiune înainte să fie plasate în poligonul de tir, a început să fie demontată.
Însă CSIS anunţă, în prezent, activităţi ”evidente” la Staţia de lansare de sateliţi Sohae. De aici a lansat Phenianul sateliţi în 2012 şi 2016.
Foarte respectatul site 38 North, cu sediul la Washington, a anunţat, la rândul său lucrări în curs la instalaţia Sohae, pe baza unor imagini satelitare.
Imaginile arată că au fost reinstalate structuri pe şine, care au servit în trecut la transferul rachetelor cu rază lungă de acţiune către poligonul de tir, potrivit site-ului.
”Două macarale pot fi observate pe clădire, ziduri au fost ridicate, iar un nou acoperiş a fost construit. Pe bancul de testare a motoarelor, se pare că structura de susţinere a motorului a fost reasamblată”, adaugă 38 North.
Într-un briefing al parlamentarilor, săptămâna aceasta, serviciile sud-coreene de informaţii au anunţat că au detectat semne de activitate la Sohae.
Joel Wit, directorul 38 North a declarat că aceste indicii observate nu sunt neapărat ”legate de pregătirea unui test al unei ICBM (missile balistique intercontinental)” - o rachetă balistică intercintinentală.
”MOMENTUL CONTEAZĂ”
”În afară de faptul că (Nordul) nu a tras vreodată vreo rachetă intercontinentală de la Sohae - este vorba despre o instalaţie de lansare de vehicule spaţiale -, pregătirea oricărei lansări ar implica o serie de activităţi care nu au fost observate în imagini”, a adăugat el.
Ankit Panda de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani, este de acord că imaginile nu constituie un semn iminent al unei lansări intercontinentale. Însă ar putea fi vorba despre o ”amintire a perioadei în care lucrurile erau mai rele şi a ceea ce s-ar putea pierde dacă procesul (diplomatic) eşuează”.
Potrivit 38 North, eforturile de reconstruire a structurilor instalaţiei Sohae au început între 16 februarie şi 2 martie.
”momentul contează (...). Imaginile spun că acest lucru a avut loc în timpul discuţiilor de lucru între (Stephen) Biegun şi Kim Hyok Chol, în săptămânile de dinainte de (summitul de la) Hanoi”, a declarat Panda într-un tweet, referindu-se la negociatorii american şi nord-coreean.
Reprezentanta nord-coreeană "Choe Son Hui a avertizat cu privire la «voinţa» în scădere a lui Kim Jong Un, iar Kim însuşi a avertizat, la 1 ianuarie, Statele Unite să nu-i pună la încercare ”răbdarea”.
Coreea de Nord a efectuat în 2006 primul test nuclear. În 2017, ea a anunţat că poate să monteze o încărcătură nucleară pe o rachetă intercontinentală capabilă să atingă coasta Statelor Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...