Senatorii americani vor audia luni doi foşti oficiali ai administraţiei Obama cu privire la acuzaţiile de implicare a ruşilor în alegerile prezidenţiale din 2016 şi presupusele legături dintre campania republicanului Donald Trump şi Moscova, scrie Reuters.
James Clapper, fostul director al Agenţiei Naţionale de Informaţii, şi Sally Yates, fosta adjunctă a Procurorului General, vor apărea luni în faţa subcomisiei pentru crimă şi terorism pentru prima dată după lansarea investigaţiei senatorilor cu privire la implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
Mai multe comisii senatoriale au început o investigaţie, după ce agenţiile de informaţii americane au concluzionat că preşedintele Vladimir Putin a ordonat personal lansarea de atacuri cibernetice asupra grupurilor politice democrate, în încercarea de a înclina balanţa electorală spre republicanul Donald Trump.
Moscova a dezminţit în repetate rânduri orice implicare în alegerile prezidenţiale americane, în vreme ce Donald Trump a negat implicarea Rusiei şi a acuzat administraţia Obama pentru presupusa interceptare a convorbirilor telefonice din Trump Tower, ulterior explicând că în spatele atacurilor cibernetice s-ar putea afla inclusiv China.
Cei doi foşti oficiali audiaţi de senatori au părăsit între timp Guvernul. Sally Yates a fost demisă în ianuarie de către preşedintele Trump, în vreme ce Clapper s-a retras pe 20 ianuarie, înainte de învestirea administraţiei republicane la Casa Albă.
Yates ar urma să le spună senatorilor că l-a avertizat pe 26 ianuarie pe consilierul Don McGahn de la Casa Albă cu privire la Michael Flynn, care a minţit în legătură cu numeroasele discuţii purtate cu ambasadorul Rusiei de la Washington, Serghei Kisliak.
Flynn şi-a dat demisia după mai puţin de o lună în poziţia de consilier pentru securitate naţională la Casa Albă.
Donald Trump l-a apărat adeseori pe Flynn, încurajându-l inclusiv să obţină imunitate de la procurori şi acuzând că investigaţia senatorilor reprezintă o vănătoare de vrăjitori, orchestrată de către reprezentanţii Partidului Democrat.
De asemenea, preşedintele a insinuat cu doar câteva ore înainte de audiere că Yates a scurs informaţii către presa americană cu privire la Flynn.
”Întrebaţi-o sub jurământ pe Sally Yates dacă ştie cum informaţii clasificate au ajuns la ziare la scurt timp după ce i-a explicat consilierului de la Casa Albă”, a scris liderul republican pe Twitter.
Într-o altă postare, Donald Trump a menţionat că Michael Flynn a primit autorizaţie de securitate chiar din partea administraţiei Obama.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.