Statele Unite cer Rusiei ”clarificări” cu privire la mişcări ”neobişnuite” de trupe în apropierea frontierei ruso-ucrainene şi avertizează Moscova împotriva tentaţiei de a comite ”grava eroare” de a repeta scenariul din 2014 care a declanţat un război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Îndemnăm Rusia să dea dovadă de claritate cu privire la intenţiile pe care le are”, a cerut miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

El a prezentat ”o activitate militară neobişnuită a Rusiei în apropiere de frontiera ucraineană”, din cauza ”mărimii” şi ”amplorii” unor mişcări de trupe şi armament.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Nu avem claritate cu privire la intenţiile Moscovei, dar îi cunoaştem strategia”, a denunţat, la rândul său, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, la Washington, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

”PROVOCĂRI”

”Îngrijorarea noastră este ca Rusia să facă greşeala gravă de a încerca să repete ceea ce a făcut în 2014, când a adunat forţe de-a lungul frontierei şi a intrat pe teritoriul suveran ucrainean, afirmând în mod greşit că a fost provocată”, a subliniat Blinken.

”Strategia constatată în trecut este invocarea unor provocări pentru a justifica implementarea a ceea ei au planificat de la bun început”, a denunţat el.

Or, ”dacă există provocări azi, ele vin din partea Rusiei, prin aceste mişcări de forţe pe care le constatăm de-a lungul frontierei ucrainene”, a continuat el.

Antony Blinken a subliniat că urmăreşte ”asta îndeaproape”, în consultare cu aliaţii americanilor şi a salutat ”reţinerea remarcabilă” a Kievului.

El a reiterat susţinerea ”de nezdruncinat” a Statelor Unite faţă de ”suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială” a Ucrainei.

Pentagonul a îndemnat, la rândul său, Moscova ”să respecte acordurile de la Minsk”, care prevăd oo demilitarizare a frontierei ruso-ucrainene.

Presa americană a prezentat la sfârşitul lui octombrie mişcări de trupe în apropierea frontierei ucrainene, iar Pentagonul, care a confirmat anterior că ”supraveghează îndeaproape” această frontieră, nu a oferit detalii în acest sens.

Dmitro Kuleba a salutat această susţinere americană, deoarece ”cea mai bună disuasiune împotriva agresivtăţii Rusiei” este, în opinia sa, ”să se demonstreze în mod clar Kremlinului că Ucraina este puternică şi că are aliaţi puternici care nu ovor lăsa singură în faţa agresivităţii neîncetate şi sporite a Moscovei”.

Kievul a dezminţit, însă, la începutul lui noiembrie, orice mişcare neobişnuită de trupe ruseşti.

Armata ucraineană anunţa atunci că mişcările semnalate de către presa americană erau ”deplasări de trupe după exerciţii” şi aprecia că difuzarea unor acuzaţii cu privire la consolidare a armatei ruse ar putea fi o operaţiune ”psihologică” împotriva Ucrainei.

Regiunea Donbas, situată în estul Ucrainei, este din 2014 pradă a unui război care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, între forţe guvernamentale ucrainene şi separatişti proruşi, al căror susţinător militar este considerat Kremlinul, în pofida dezminţirilor acestuia.

În estul Ucrainei continuă să aibă loc tensiuni.

În aprilie, Occidentul trădea semnal de alarmă cu privire la o importantă desfăşurare de trupe ruse la frontiera ruso-ucraineană, care a alimentat temeri cu privire la oscaladare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.