Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a acuzat vineri Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste, cu scopul de a instala un guvern mai favorabil cauzei sale, relatează presa internaţională.
Deşi Statele Unite nu văd nicio ameninţare militară imediată la adresa Republicii Moldova, administraţia consideră că Rusia încearcă să slăbească mica ţară europeană, să fabrice o insurecţie şi să instaleze un guvern pro-Moscova, a relatat Reuters.
"Credem că Rusia caută să slăbească guvernul Republicii Moldova, cu siguranţă scopul final fiind acela de a vedea la conducerea ţării o administraţie mai favorabilă", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, citat de AFP.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
SUA consideră că Rusia are în vedere mai multe "opţiuni pentru a slăbi guvernul moldovean" şi pentru a-l împiedica să strângă relaţiile cu Europa. Kirby a spus că "actori ruşi" având legături cu serviciile de informaţii ale Moscovei "încearcă să organizeze şi să se folosească de pretextul unor proteste în Republica Moldova ca bază pentru o insurecţie fabricată împotriva guvernului moldovean", scrie The Independent.
SUA văd, de asemenea, indicii că actori legaţi de guvernul rus ar putea oferi instruire demonstranţilor antiguvernamentali din Moldova, a mai spus Kirby. "În anii trecuţi am văzut că Rusia a încercat şi a eşuat să destabilizeze alte ţări europene", a continuat John Kirby, menţionând că o astfel de încercare a existat în Muntenegru în 2016.
CITEȘTE ȘI Autorităţile de la Chişinău fac verificări, după ce 80 de tineri din Republica Moldova ar fi fost trimişi de Ilan Şor în Turcia pentru a fi instruiţi cum să organizeze provocări în timpul protestelorSUA: ACTIVITĂŢILE GRUPURILOR RUSE SUNT ÎNGRIJORĂTOARE, DAR NU AR TREBUI SUPRAESTIMATE
"Chiar dacă activităţile grupurilor ruse care încearcă să vizeze Republica Moldova sunt îngrijorătoare, nu ar trebui să le supraestimăm capacităţile. Vreau să subliniez faptul că guvernul moldovean este rezilient şi lucrează eficient pentru a contracara aceste ameninţări", a menţionat John Kirby. "Suntem încrezători în instituţiile democratice şi economice ale Republicii Moldova şi în capacităţile lor de a răspunde la aceste ameninţări", a adăugat el.
Kirby le-a spus reporterilor de la Casa Albă că informaţiile pe care le-a împărtăşit vineri sunt informaţii recent declasificate de serviciile de spionaj şi a precizat că SUA au transmis aceste informaţii - plus "detalii suplimentare" - autorităţilor moldovene "pentru ca acestea să poată investiga în continuare şi să întrerupă planurile ruseşti".
Administraţia Biden consideră, de asemenea, că Moscova lucrează inclusiv prin dezinformare pentru a destabiliza Moldova, scrie CNN. Un exemplu a fost afirmaţia de luna trecută a Ministerului rus al Apărării potrivit căreia Ucraina ar fi plănuit să invadeze Transnistria, regiunea separatistă din Moldova susţinută de Moscova. Oficialii americani au declarat că aceste afirmaţii sunt "nefondate, false şi creează o alarmă nefondată", menţionează CNN.
Pe de altă parte, CNN reaminteştre că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat public luna trecută că guvernul rus plănuieşte "o serie de acţiuni ce implică sabotori care au urmat o pregătire militară şi sunt deghizaţi în civili pentru a desfăşura acţiuni violente, atacuri asupra clădirilor guvernamentale şi luări de ostatici".
CITEȘTE ȘI Reuters: Moldova, un cazan geopolitic unic, mocneşte la graniţa războiului declanşat de RusiaWASHINGTONUL VA AJUTA GUVERNUL MOLDOVEAN
Kirby a mai spus că SUA "vor continua să lucreze îndeaproape" cu Chişinăul şi vor "continua să facă lumină asupra identităţii şi activităţilor acestor actori ruşi", inclusiv prin aplicarea de sancţiuni, aşa cum s-a întâmplat în octombrie, când au fost sancţionate "nouă persoane şi 12 entităţi implicate în destabilizarea Republicii Moldova, inclusiv oligarhi recunoscuţi pe scară largă pentru coruperea instituţiilor statului moldovean". (Doi dintre aceştia sunt fugarii Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, acesta din urmă organizând, prin interpuşii săi, protestele antiguvernamentale din Republica Moldova - n.r.)
"Vom continua să sprijinim în continuare poporul şi guvernul Republicii Moldova care suportă consecinţele războiului brutal al Rusiei în Ucraina şi în acelaşi timp încearcă să se integreze mai bine în Europa", a spus el. "Statele Unite sprijină cu fermitate reformele politice, economice şi anticorupţie ale Republicii Moldova şi aprofundarea integrării lor europene. Moldova şi poporul său au demonstrat în mod clar că doresc să privească spre un viitor mai luminos. Şi noi vrem să vedem acest viitor şi mai luminos. Şi vom fi alături de Moldova la fiecare pas pe această cale", a declarat John Kirby, citat de The Independent.
În acest context, Kirby a anunţat că administraţia Biden va acorda Moldovei o asistenţă energetică în valoare de 300 de milioane de dolari şi va face schimb de informaţii cu această ţară.
ADMINISTRAŢIA BIDEN NU VEDE NICIO AMENINŢARE MILITARĂ IMEDIATĂ LA ADRESA MOLDOVEI
Administraţia Biden nu vede însă nicio ameninţare militară imediată la adresa Moldovei, au declarat oficiali americani citaţi de CNN. Serviciile SUA au urmărit îndeaproape activităţile Rusiei în Republica Moldova, fiind îngrijorate de eforturile continue ale Moscovei de a destabiliza Europa. Preşedintele Joe Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu luna trecută la Varşovia, unde au discutat despre activităţile ruseşti de influenţă malignă, scrie CNN.
CITEȘTE ȘI Maia Sandu: I-am transmis preşedintelui Biden că moldovenii îşi doresc să rămână parte a lumii libere, să trăiască în siguranţă şi să-şi realizeze visul de a adera la Uniunea Europeană / L-am invitat la Chişinău - FOTO De asemenea, secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu Maia Sandu la Conferinţa de Securitate de la Munchen de a mijlocul lunii februarie şi şi-a exprimat "profunda îngrijorare" cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul moldovean.
"Suntem ferm alături de Republica Moldova în sprijinul securităţii sale, al independenţei sale, al integrităţii sale teritoriale, al eforturilor foarte importante de reformă pe care preşedintele şi guvernul le fac", a declarat Blinken. "În acelaşi timp, suntem profund îngrijoraţi de unele dintre comploturile pe care le-am văzut venind dinspre Rusia pentru a încerca să destabilizeze guvernul, dar apreciem, desigur, eforturile pe care - eforturile bune pe care le face Moldova pentru a se proteja împotriva acestui lucru", a declarat Blinken.
SUA declasifică acum toate aceste informaţii în încercarea de a descuraja Rusia să meargă mai departe cu planurile sale, similar cu modul în care SUA au declasificat în mod regulat informaţii despre intenţiile Rusiei în Ucraina, cu scopul de a le expune planurile, au explicat oficialii americani cu care a vorbit CNN.
CITEȘTE ȘI Lavrov compară protestele din Georgia şi Moldova şi este deranjat de reacţia diferită a occidentalilor, acuzând un complot american anti-Rusia
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.