Vaccinul anticovid Moderna prezintă un risc mic de probleme cardiace, însă fără consecinţe grave, arată un studiu efectuat asupra întregii populaţii a Danemarcei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest studiu, publicat joi în British Medical Journal (BMJ), relevă, de asemenea, riscuri cardiace legate de vaccinul anticovid Pfizer - însă numai în rândul femeilor.

”Vaccinarea cu (vaccinul Moderna) este asociată unui risc mai mare de miocardită sau percardită în rândul danezilor, în primul rând a celor în vârstă de 12-39 de ani”, rezumă autorii studiului.

Miocardita şi pericardita sunt inflamaţii ale inimii. Miocardita afectează miocardul, princpalul muşchi cardiac, iar pericardita afectează pericardul, membrana în care este învelită inima.

Aceste concluzii confirmă studii precedente care au determinat mai multe autorităţi sanitare, inclusiv din Danemarca, să suspende folosirea vaccinului anticovid al Moderna în vaccinarea celor mai tneri.

Islanda a interzis inclusiv vaccinarea adulţilor cu Moderna.

Acest studiu este prmul studiu realizat la întreaga populaţie a unei ţări, în contextul în care Danemarca este una dintre ţările care se află în fruntea colectării şi folosirii datelor prvind sănătatea publică.

Potrivit acestui studiu, riscul miocarditei/pericardtei pare să fie de trei-patru ori mai mari la persoanele vaccinate cu vaccinul Moderna - în prima lună după vaccinare -, decât la persoane vaccinate cu vaccinul Pfizer-BioNTech.

Vaccinul anticovid Pfizer-BioNTech ”este asociat unui risc mai mare de miocardită şi pericardită numai la femei”, anunţă cercetătorii, care se declară uimiţi de această concluzie.

Ei insistă asupa faptului că aceste probleme cardiace rămân rare, inclusiv la persoane în vârstă de până la 40 de ani vaccinate cu vaccinul Moderna - iar numai 0,005% dintre aceste persoane sunt vizate.

Aceste probleme au rămas uşoare în majoritatea cazurilor şi nu s-a înregistrat niciun deces saustop cardiac la persoane care au făcut miocardită sau pericardită după vaccinarea împotriva covid-19.

Mai larg, vaccinarea cu unul dintre aceste două vaccinuri este asociată unui risc mai mic de deces prin stop cardiac decât în rândul nevaccinaţilor, în pofida faptului că acesta nu este principalul criteriu evaluat de studiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.