Gruparea Statul Islamic, aflată în derută în Irak şi în Siria, este nevoită să se replieze în deşert şi în clandestinitate, la trei ani după ce a cucerit un teritoriu cu şapte milioane de locuitori cam cât Italia, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La sfârşitul lui 2014, această grupare extrem de violentă, care a apărut în Irak, a cucerit o treime din această ţară petrolieră.

În prezent, ea a pierdut 90% din acest teritoriu, inclusiv al doilea cel mai important oraş din ţară, Mosul, de unde a proclamat un ”califat” de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak.

În Siria, Statul Islamic a fost nevoit să cedeze peste 60% din capitala sa autoproclamată, Rakka (nord), în faţa ofensivei alianeţi arabo-kurde susţinute de Washington.

Ea este ameninţată, de trupele regimului preşedintelui Bashar al-Assad în ultima provincie asupra căreia mai deţine controlul - Deir Ezzor (est).

În contextul în care a deţinut controlul asupra a jumătate din teritoriul sirian, mai controlează în prezent doar 15% din această suprafaţă, a declarat pentru AFP geograful Fabrice Balanche, un specialist în Siria la Universitatea din Lyon (Franţa).

Este un teritoriu de trei ori mai mic decât cel asura căruia deţine controlul regimul al-Assad în prezent - şi anume 50% din această ţară devastată de război - şi mai mic decât cel asupra căruia deţin controlul forţele kurde (23%), adaugă el.

În Irak şi în Siria, ”proiectul guvernanţei Statului Islamic este compromis, însă Statul Islamic nu este înfrânt”, subliniază însă Ludovico Carlino, un specialist în mişcări jihadiste la Centrul de cercetare IHS Country Risk.

Inclusiv pierderea oraşului Rakka - un simbol alături de Mosul al proiectului ”statului” jihadiştilor - va avea ”implicaţii enorme pentru Statul Islamic în termeni de propagandă”, consideră Carlino, potrivit căruia gruparea se va replia în deşertul irakiano-sirian.

ÎNTOARCERE LA CLANDESTINIATE

Valea Eufratului, care se întinde din provincia Deir Ezzor, în estul Siriei, şi până la al-Qaim, în vestul Irakului, va deveni ”platforma de lansare a insurecţiei unui Stat Islamic revenit la clandestinitate”, afirmă el.

Potrivit comandanţilor coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic conduse de Statele Unite, între 5.000 şi 10.000 de combatanţi şi comandanţi jihadişti au fugit deja de la Rakka pentru a se aduna aici.

Statul Islamic ”şi-a transferat toate instituţiile administrative” în această zonă, cu o lungime de 150 de kilometri, în care deţine controlul incluisv asupra câmpurilor petroliere, a declarat pentru AFP Carlino.

Petrolul este un bun preţios pentru grupare, ale cărei ”venituri petroliere lunare au scăzut cu 80%, iar cele provenind din taxe şi confiscări (au scăzut) cu 79% faţă de 2015”, a dat el asigurări.

Bătălia se pregăteşte deja pe Valea Eufratului, iar diverse forţe intenţionează să prindă Statul Islamic în cleşte în această zonă care se întinde de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria - şi anume cele ale regimului sirian, sprijinute de Rusia, forţele irakiene şi FDS, susţinute de Statele Unite.

Jihadiştii au început să sape tuneluri şi să monteze instalaţii de fabricare de explozivi şi vehicule capcană, afirmă militari din cadrul coaliţiei internaţionale.

”Pierderea (oraşului) Rakka este deja consumată. Recucerirea întregii (provincii) Deir Ezzor de către armata siriană va marca adevărata cotitură”, notează Balanche.

De aici şi febrilitatea jihadiştilor la Deir Ezzor. ”Ei au închis toate intrările în oraş, fecare cartier, fiecare stradă şi au minat lizierele oraşelor” în provincie, declară pentru AFP activistul Omar Abou Leïla, prezent în capitala acestei provincii.

Pentru a evita ”să fie descoperiţi sau infiltraţi chiar înainte de bătălie, ei au răspândit spioni suplimentari şi îi opresc pe toţi bărbaţii tineri pe străzi”, continuă el.

Însă odată ce jihadiştii vor fi izgoniţi din Siria şi din Irak, problema relaţiilor între diverse populaţii - minoritare şi majoritare - se va pune acut.

TEMERI

Uniunea dintre kurzi şi arabi, va face ea, oare, faţă veleităţilor de hegemonie sau de independenţă?

Regimul sirian va lăsa el, oare, alte forţe să exercite controlul asupra unor părţi ale unei ţări în care încearcă de şase ani să-i eradicheze pe rebeli şi jihadişti?

Locuitorii din Deir Ezzor - asediaţi, înfometaţi, fără apă şi curent electric, acaparate de jihadişti - se tem tot atât de bătălie, pe cât se tem de ce va urma după ea.

Locuitorilor ”le este frică de faptul că FDS se înţelege cu regimul ca să-i dea teritoriul cucerit de la Statul Islamic”, declară Omar Abou Leïla.

Cealaltă ”mare frică este ca miliţiile din Iran să masacreze civili, pentru a se răzbuna, sub pretextul că aceştia erau cu Statul Islamic”.

Pe terenul acestor disensiuni etnice şi confesionale a prosperat Statul Islamic în trecut, în faţa unor state incapabile să acţioneze în vederea unei reconcilieri, avertizează experţii.

În opinia lui Balanche, ”legenda Statului Islamic se va răspândi”, deoarece unii dintre membrii grupării se vor duce ”să continue jihadul în alte părţi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.