Premierul britanic Keir Starmer a promis la bruxeles o relaţie ”mai constructivă” cu Uniunea Europeană (UE), după anii marcaţi de Brexit, însă recunoaşte că drumul va fi lung, relatează AFP.
”Azi (miercuri) era mai degrabă vorba despre a da pagina” şi a începe să discutăm în mod ”mult mai constructiv”, a declarat liderul laburist miercuri, la sfârşitul unei întâlniri cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.
Însă, a adăugat el, ”asta nu înseamnă că lucrurile vor merge neapărat repede”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Keir Starmer, instalat la putere în iulie, după 14 ani de guvernarre conservatoare, a reafirmat ”liniile roşii” ale regatului în orice discuţie viitoare. El a exclus o revenire în piaţa unică, în Uniunea Vamală sau o restabilire a libertăţii de circulaţie.
Important în această primă vizită la Bruxelles de când s-a instalat la Downing Street era ”aşexarea cadrului” întâlnirilor viitoare, a subliniat el.
UE şi Regatul Unit au anunţat astfel o reluare a summiturilor liderilor lor, iar primul va avea loc ”în mod ideal” la începutul anului viitor.
”În aceste vremuri foarte incerte, partenerii animaţi de acelaşi spirit ca noi trebuie să cooperze mai strâns”, a declarat la rândul său von der Leyen la primirea şefului Guvernului ibritanic.
Urmează să se intre în miezul problemei, lucru pe care Starmer a refuzat să-l facă miercuri.
”Natura discuţiei nu viza subiecte specifice”, a dat el asigurări răspunzând la întrebări despre drepturi de pescuit sau mobilitatea tinerilor britanici în UE.
Înaintea acestei deplasări, el a făcut un duş principalei propuneri a UE de până în prezent - un program de mobilitate a tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani.
Keir Starmer se teme că acest proiect seamănă prea mult cu o reintroducere a liberei circulaţii, în momentul în care spune că vrea să reducă imigraţia - legală şi ilegală.
Laburiştii ar putea să fie tentaţi de un program de schimburi limitat, dacă acesta le permite să-şi atingă obiectivul principal - stimularea economiei, potrivit unor analişti.
Această vizită ”este simbolul unei voinţe de a disipa ceaţa care există între cele două maluri ale Canalului Mânecii”, declară AFP un specialist în UE de la Universitatea din Kent, profesorul Richard Whitman.
”Însă cred că este totodată preludiul unei conştientizări din partea Regatului Unit a faptului că va trebui să muncească din greu pentru a obţine ceva care să-i permită să se laude cu o îmbunătăţire a relaţiilor”, comentează el.
IMIGRAŢIE CLANDESTINĂ
Keir Starmer a participat recent la întâlniri bilaterale cu mai mulţi lideri europeni, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Giorgia Meloni pe tema cooperării în lupta împotriva imigraţiei clandestine.
În iulie, noul premier britanic a găzduit în Regatul Unit reuniunea Comunităţii Politice Europene (CPE), în cursul căreia s-a angajat să reconsttruiască punţile cu continentul.
Starmer - care a votat în favoarea rîmânerii în UE în referendumul din 2016 - a insistat asupra faptului că această înnoire a relaţilor nu înseamnă revenirea asupra Brexitului, un subiect care rămâne toxic din punct de vedere politic în Regatul Unit.
În schimb, Partidul Laburist încearcă să îmbunătăţească Acordul de Comerţ şi Cooperare cu UE - care urmează să fie reînnoit în 2026.
Este vorba despre negocierea unui nou Pact de Securitate cu Uniunea, un acord care să facă mai puţin obositoare controalele la frontieră a produselor agricole şi o recunoaştere reciprocă a calificărilor profesionale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.