Noii lideri ai Partidului Social Democrat (SPD) german, reuniţi în Congres vineri, vor să deschidă ”discuţii” ci Angela Merkel pe tema modificărilor climatice, salariului minim şi să nu iasă din marea coaliţie (GroKo), relatează AFP.
Alegerea lui Saskia Esken şi Norbert Walter-Borjans în detrimentul unui nume greu în Guvernul Merkel, Olaf Scholz, mare favorit al scrutinului de sâmbăta trecută, a avut efectul unui trăsnet.
Însă, la mai puţin de o săptămână, efectul s-a diminuat, iar cei doi noi lideri, învestiţi într-un Congres, vineri, la Berlin, nu beneficiază de nicio perioadă de graţie.
Cei doi reprezentanţi ai aripii stângi a SPD - aleşi pentru prima oară în mod direct de către cei 426.000 e membri - şi-au revizuit ambiţiile în scădere după alegeri.
”CURAJ”
Ei promiteau o ”renegociere” a contractului coaliţiei încheiat durerors la începutul lui 2018 de SPD cu conservatorii din Uniunea Creştin Democrată (CSU) şi Uniunea Social Creştină (CSU). CDU/CSU a exclus însă orice renegociere.
După victorie, cei doi lideri mai evocă doar simple ”discuţii” cu privire la teme precise şi nu supun votului Congresului o rămânere sau nu în coaliţie.
Problema fundamentală este a conţinutului şi ”nu dacă da sau nu” SPD trebuie să rămână în guvern, a rezumat joi Walter-Borjans.
Membri ai aripii stângi a partidului ar putea, însă, să încerce să obţină, în Congres, un vor asupra acestei probleme.
”SPD ar trebui să aibă în sfârşit curajul să pună capăt coaliţiei şi să voteze asupra acestui subiect în Congresul partidului”, deplânge Franziska Drohsel, o fostă conducătoare a Tineretului Socialist, care a susţinut cuplul învingător.
Actualul preşedinte al "Jusos", Tineretul SPD, foarte mediatizatul Kevin Kühnert, ar putea însă să avanseze la Congres şi să devină vicepreşedinte al formaţiunii.
Figuri ale social-democraţiei germane, ca fostul cancelar Gerhard Schröder sau Martin Schulz, un fost preşedinte al Parlamentului European (PE), îndeamnă ca SPD să rămână la conducerea ţării, în pofida sondajelor dezavantajoase cu doi ani înainte de alegeri.
Înaintea Congresului, Consiliul Executiv al SPD, înfiinţat cu acest nume în 1890, a convenit joi să ceară dreptei discuţii cu privire la trei teme mari.
TOTEM
Prima vizează lupta împotriva modificărilor climatice, devenită o miză centrală în Germania, o ţară marcată în ultimele luni de o ascensiune a Verzilor, deveniţi al doilea partid din ţară.
Cei doi lideri au purtat o campanie foarte ambiţioasă pe această temă, obţinând susţinerea aripii germane a Fridays for future, mişcarea iniţiată de suedeza Greta Thunberg, foarte urmărită în Germania.
Însă, a deplâns în cursul săptămânii mişcarea de tineret, liderii SPD ”s-au îndepărtat la doar patru zile după ce au fost aleşi de promsiunile pe care le-au făcut”, mai ales de a cere un preţ minimum de 40 de euro pe tona de carbon. ”Mersi pentru nimic!”, a denunţat, amară, Friday for future pe Twitter.
Discuţii cu privire la ”investiţii masive în infrastructuri publice” urmează de asemenea să fie cerute echipei Merkel, care rămâne ataşată totemului german al ”îndatorării zero”.
În fine, Esken şi Walter-Borjans pledează în favoarea unei creşteri la 12 euro al salariului minim orar, faţă de aproape nouă eruro cât este în prezent.
Obţinerea unor asemenea progrese implică, în ceea ce-i priveşte pe susţinătorii GroKo, să rămână aliaţi ai conservatorilor, pentru a avea greutate în interiorul echipei aflate la conducere. Dreapta ameninţă, în plus, să nu valideze progrese recente - precum o pensie de bază pentru pensionari săraci - dacă SPD iese de la guvernare..
Merkel, care intenţionează să guverneze până la sfârşitul legislaturii în 2021, ar avea în continuare posibilitatea să conducă un Guvern minoritar, dacă SPD pleacă de la putere.
Aproape doi din trei germani (64%) susţin o continuare a marii coaliţii până în 2021, potrivit unui sondaj publicat joi, realizat de Infratest-Dimap.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...