Spania urmează să se întoarcă la urne la 10 noiembrie - pentru a patra oară în patru ani -, după ce şeful în exerciţiu Guvernului spaniol Pedro Sanchez nu a reuşit să obţină susţinerea necesară pentru a rămâne la putere, relatează AFP.
”Ţara este sortită (să organizeze) noi alegeri la 10 noiembrie”, a recunoscut marţi Sanchez, după ce a fost primit de regele Spaniei Felipe al VI-lea, care a purtat de luni negocieri ale unei ultime şanse.
”Rezultatul (consultărilor regelui) este clar: nu există nicio majoritate în Camera Deputaţilor care să poată să garanteze formarea unui Guvern”, a adăugat socialistul, care a obţinut o victorie în ultimul scrutin, al 28 aprilie, însă fără să obţină o majoritate absolută.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Am încercat prin toate mijloacele, însă ei mi-au făcut sarcina imposibilă”, a declarat el, referindu-se la adversarii săi, care l-au acuzat, la rândul lor, că a vrut încă de la început noi alegeri.
Palatul regal a anunţat anterior că suveranul nu va propune un candidat la postul de şef al Guvernului, întrucât niciunul ”nu întruneşte susţinerea necesară pentru a obţine un vot de încredere în Camera Deputaţilor”.
Spania se confruntă cu o instabilitate politică după ce bipartidismul a făcut făcut ţăndări în 2015, odată cu intrarea în forţă în Parlament a stângii radicale şi liberalilor de la Ciudadanos. Parlamentul este şi mai fragmentat după emergenţa Vox (extrema dreaptă) în ultimul scrutin.
Într-un context delicat pentru Spania, pe fondul unei încetiniri a ritmului creşterii economice şi cu câteva săptămâni înaintea sentinţei judiciare utrasensibile împotriva celor 12 lideri separatişti catalani, acest nou impas urmează să antreneze dizolvarea Parlamentului la 23 septembrie şi convocarea unui al patrulea scrutin în patru ani.
În iulie, Sanchez a eşuat să obţină încrederea deputaţilor, din cauză că nu a ajuns la un acord cu Podemos (stânga radicală) asupra unui guvern de coaliţie.
Discuţiile cu Podemos s-au reluat între timp, însă fără să se iasă din impas. Stânga radicală cerea în continuare să intre în Guvern, în timp ce socialiştii propuneau un simplu program comun.
OFERTĂ-SURPRIZĂ A LIBERALILOR
Partidul Ciudadanos (liberal) a făcut o ofertă surpriză de ultim moment, însă părea sortită eşecului.
Albert Rivera, liderul Ciudadanos, a propus ca formaţiunea sa şi Partidul Popular (PP, conservator) să se abţină, în anumite condiţii, în vederea unei facilitări a învestirii lui Sanchez, căruia i-a ignorat îndemnurile anterior.
Însă el cerea, în schimb, ca Sanchez să se angajeze să nu-i graţieze pe separatiştii catalani, în cazul în care aceştia sunt condamnaţi în curând de Curtea Supremă în legătură cu rolul pe care l-au jucat în tentativa de secesiune din 2017.
El reclama totodată ca socialiştii să iasă din guvernul regional în care au intrat în Navara (nord) şi să se alieze cu dreapta, pentru ca majoritatea lor să nu mai depindă de Partidul Bildu (separatist basc).
În toate aceste cazuri, PP, ale cărui voturi erau indispendabile pentru ca oferta să-şi atingă rezultatul, a respins această propunere.
SOCIALIŢTII, ÎN FRUNTE, ÎN SONDAJE
Partidul Socialist (PSOE) al lui Sanchez, învingătorul clar în alegerile de la 28 aprilie, rămâne favorit în sondaje şi ar putea să mai câştige mandate în Camera Deputaţilor, în care deţine 123 din cele 350 de mandate.
Însă, potrivit ultimelor anchete de opinie, el nu pare să fie în măsură să obţină singur majoritatea absolută, ceea ce lasă nerezolvată problema formării unui viitor guvern.
”Noul Parlament ar putea să semene cu cel actual (...). Formarea Guvernului va fi, aşadar, departe de a fi facilă”, şi ”este astfel puţin probabil ca ţara săaibă un nou guvern în funcţie până la sfârşitul anului”, apreciază, într-o notă, Antonio Barroso, un analist la Teneo.
În faţa acestui risc, Sanchez le-a cerut spaniolilor să-l voteze ”încă şi mai clar”, pentru ca Spania ”să intre o dată pentru totdeauna pe drumul stabilităţii”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...