SpaceX construieşte o reţea de sute de sateliţi spion în baza unui contract secret cu o agenţie de informaţii din SUA, au declarat cinci surse familiare cu programul, demonstrând aprofundarea legăturilor dintre compania spaţială a antreprenorului miliardar Elon Musk şi agenţiile de securitate naţională, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reţeaua este construită de unitatea de afaceri Starshield a SpaceX, în baza unui contract de 1,8 miliarde de dolari semnat în 2021 cu National Reconnaissance Office (NRO), o agenţie de informaţii care gestionează sateliţii spion, au spus sursele.

Planurile arată amploarea implicării SpaceX în proiectele militare şi de informaţii din SUA şi ilustrează o investiţie mai profundă a Pentagonului în sisteme vaste de sateliti pe orbita joasă a Pământului, menite să sprijine forţele terestre.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dacă va avea succes, sursele au spus că programul va avansa semnificativ capacitatea guvernului şi armatei SUA de a identifica rapid potenţiale ţinte aproape oriunde pe glob.

Contractul semnalează o încredere tot mai mare din partea instituţiei de informaţii acordată unei companii al cărei proprietar s-a ciocnit cu administraţia Biden şi a stârnit controverse cu privire la utilizarea conectivităţii prin sateliţi Starlink în războiul din Ucraina, au spus sursele.

Wall Street Journal a relatat în februarie existenţa unui contract Starshield clasificat de 1,8 miliarde de dolari cu o agenţie de informaţii necunoscută, fără a detalia scopurile programului.

Articolul Reuters dezvăluie pentru prima dată că contractul cu SpaceX este pentru un nou sistem de spionaj puternic, cu sute de sateliţi care au capacităţi de imagistică a Pământului, care pot funcţiona ca un roi pe orbite joase şi că agenţia de spionaj cu care lucrează compania lui Musk este NRO.

Reuters nu a putut determina când va intra în funcţiune noua reţea de sateliţi şi nu a putut stabili ce alte companii fac parte din program cu propriile lor contracte.

SpaceX, cel mai mare operator de sateliţi din lume, nu a răspuns la mai multe solicitări de comentarii despre contract, rolul său în acesta şi detalii despre lansările de sateliţi.

Pentagonul a trimis o cerere de comentarii către NRO şi SpaceX.

Într-o declaraţie, NRO şi-a recunoscut misiunea de a dezvolta un sistem de satelit sofisticat şi parteneriatele sale cu alte agenţii guvernamentale, companii, instituţii de cercetare şi naţiuni, dar a refuzat să comenteze concluziile Reuters cu privire la amploarea implicării SpaceX în acest efort.

”Oficiul Naţional de Recunoaştere dezvoltă cel mai capabil, divers şi mai rezistent sistem spaţial de informaţii, supraveghere şi recunoaştere pe care l-a văzut vreodată lumea”, a spus un purtător de cuvânt.

Sateliţii pot urmări ţinte la sol şi pot împărtăşi aceste date cu oficialii militari şi de informaţii americani, au spus sursele. În principiu, acest lucru ar permite guvernului SUA să capteze rapid imagini continue ale activităţilor de pe teren aproape oriunde pe glob, ajutând operaţiunile de informaţii şi militare, au adăugat ei.

Aproximativ o duzină de prototipuri au fost lansate începând cu 2020, printre alţi sateliţi, pe rachetele Falcon 9 ale SpaceX, au spus trei dintre surse.

O bază de date guvernamentală americană cu obiecte pe orbită arată mai multe misiuni SpaceX care au desfăşurat sateliţi pe care nici compania, nici guvernul nu i-au recunoscut vreodată.

Două surse au confirmat că acestea sunt prototipuri pentru reţeaua Starshield.

Toate sursele au cerut să rămână anonime deoarece nu au fost autorizate să discute despre programul guvernului SUA.

Pentagonul este deja un mare client al SpaceX, folosind rachetele sale Falcon 9 pentru a lansa încărcături utile militare în spaţiu.

Primul satelit prototip al Starshield, lansat în 2020, a făcut parte dintr-un contract separat, de aproximativ 200 de milioane de dolari, care a ajutat la poziţionarea SpaceX pentru contractul ulterior de 1,8 miliarde de dolari, a spus una dintre surse.

Reţeaua Starshield planificată este separată de Starlink, constelaţia comercială de bandă largă în creştere a SpaceX, care are aproximativ 5.500 de sateliţi în spaţiu pentru a furniza internet aproape global consumatorilor, companiilor şi agenţiilor guvernamentale.

Constelaţia clasificată de sateliţi spion reprezintă una dintre cele mai căutate capacităţi ale guvernului SUA în spaţiu, deoarece este concepută pentru a oferi cea mai persistentă, răspândită şi rapidă acoperire a activităţilor de pe Pământ.

”Nimeni nu se poate ascunde”, a spus una dintre surse despre capacitatea potenţială a sistemului, când a descris acoperirea reţelei.

Musk, de asemenea, fondatorul şi CEO-ul Tesla şi proprietar al companiei de social media X, a impulsionat inovaţia în spaţiu, dar a provocat frustrare în rândul unor oficiali din administraţia Biden din cauza controlului său trecut asupra Starlink în Ucraina, unde armata Kievului îl foloseşte pentru comunicaţii sigure în conflictul cu Rusia.

Acea autoritate a lui Musk asupra Starlink într-o zonă de război, şi nu a armatei SUA, a creat tensiune între el şi guvernul SUA.

O serie de articole ale Reuters au detaliat modul în care operaţiunile de producţie ale lui Musk, inclusiv la SpaceX, au afectat consumatorii şi lucrătorii.

Reţeaua Starshield face parte din intensificarea concurenţei dintre SUA şi rivalii săi pentru a deveni puterea militară dominantă în spaţiu, în parte prin extinderea sistemelor de sateliţi spion departe de nave spaţiale voluminoase şi costisitoare de pe orbite mai înalte.

În schimb, o reţea vastă, pe orbită joasă, poate oferi imagini mai rapide şi aproape constante ale Pământului.

China intenţionează, de asemenea, să înceapă să construiască propriile constelaţii de sateliţi, iar Pentagonul a avertizat cu privire la ameninţările cu armele spaţiale din partea Rusiei, care ar putea fi capabile să dezactiveze întregi reţele de satelit.

Starshield îşi propune să fie mai rezistent la atacurile unor puteri spaţiale sofisticate. Reţeaua are, de asemenea, scopul de a extinde considerabil capabilităţile de teledetecţie ale guvernului SUA şi va consta din sateliţi mari cu senzori de imagine, precum şi un număr mai mare de sateliţi releu care transmit datele de imagistică şi alte comunicaţii prin reţea folosind lasere inter-sateliţi, au spus două dintre surse.

NRO include personal de la U.S. Space Force şi CIA şi oferă imagini din satelit clasificate pentru Pentagon şi alte agenţii de informaţii.

Sateliţii spion vor găzdui senzori furnizaţi de o altă companie, au spus trei dintre surse.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.