Begona Gomez, soţia premierului spaniol Pedro Sanchez, s-a prezentat vineri în faţa unui judecător, dar a refuzat să răspundă la întrebări despre acuzaţiile de corupţie şi trafic de influenţă la adresa sa, într-un caz care l-a determinat pe soţul ei să ia în considerare demisia ,în aprilie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Audierea de vineri, de la Madrid, face parte dintr-o investigaţie preliminară pentru a stabili dacă Gomez şi-a folosit poziţia de soţie a premierului pentru a obţine sponsori pentru un curs de master universitar pe care l-a susţinut.

”Poziţia noastră este... că acest proces este total nefondat”, a declarat avocatul ei şi fostul ministru de Interne Antonio Camacho reporterilor, după ce Gomez a părăsit tribunalul.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Clienta mea nu a depus mărturie nu pentru că are ceva de ascuns, ci pentru că avocatul ei i-a recomandat să facă acest lucru”.

Lui Gomez i s-a permis să intre şi să iasă din tribunal prin parcarea subterană, evitând zeci de reporteri care aşteptau afară.

Ea nu a comentat public cazul, dar Sanchez a negat vehement acuzaţiile împotriva ei, spunând că acestea sunt lipsite de temei şi sunt orchestrate de inamicii politici de dreapta.

La sfârşitul lunii aprilie, Sanchez a luat o pauză de cinci zile din îndatoririle sale pentru a evalua dacă să demisioneze, după ce instanţa a deschis ancheta, dar în cele din urmă a decis să rămână.

Cazul a fost introdus printr-un instrument juridic unic spaniol, ”acuzaţia poporului”, care permite persoanelor fizice să depună plângeri penale împotriva terţilor.

Judecătorii pot alege dacă să acţioneze sau nu şi nu orice acuzaţie a dus la o anchetă judiciară. Plângerea împotriva lui Gomez a fost depusă de Manos Limpias (Mâini curate), un grup de activişti anticorupţie condus de Miguel Bernad, un avocat şi politician care a candidat pentru un partid de extremă dreapta la alegerile europene.

Un alt partid de extremă dreapta, Vox, i s-a alăturat reclamantului, iar avocatul acestuia, parlamentarul european Jorge Buxade, a declarat reporterilor că va cere magistratului de instrucţie să-l cheme pe Sanchez să depună mărturie.

Ancheta urmăreşte să evalueze comportamentul lui Gomez de când Sanchez a devenit prim-ministru în 2018, a spus instanţa. Contractele legate de fondurile Uniunii Europene vor fi cercetate separat de Procurorul European.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.