Cel puţin 32 de persoane au fost ucise şi multe altele rănite, potrivit poliţiei, într-un atentat sinucigaş cu bombă comis vineri seara de gruparea extremistă Shebab, urmat de schimburi de focuri pe o plajă populară din capitala somaleză Mogadishu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peste 32 de civili au fost ucişi în atac, iar alţi aproximativ 63 au fost răniţi, unii grav, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al poliţiei, Abdifatah Adan Hassan, confirmând unul dintre cele mai mortale atacuri din ultimele luni.

Poliţia şi martorii au declarat pentru AFP sâmbătă că un atacator sinucigaş s-a aruncat în aer cu o seară înainte pe plaja Lido, frecventată de oameni de afaceri şi funcţionari. Cartierul de lux, cu hoteluri şi restaurante elegante, a fost ţinta unor atentate în trecut.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Atacatorii au deschis apoi focul pe plajă, potrivit aceleiaşi surse.

"Teroriştii nemiloşi au ucis civili la întâmplare", a declarat sâmbătă pentru AFP poliţistul Mohamed Omar, adăugând că forţele de securitate somaleze au ucis cinci membri ai grupării islamiste radicale Shebab, legată de Al-Qaida.

Atacatorii au fost descrişi drept "kharijiţi", un termen folosit de autorităţile somaleze pentru a descrie membrii acestei grupări.

Hawo Mohamed, care locuieşte în apropierea locului atacului, a declarat că cel puţin şapte dintre cunoscuţii săi au fost ucişi în atac.

"Există sânge şi părţi ale corpului uman împrăştiate în jurul locului", a declarat el pentru AFP.

Spitalele au făcut apel la donaţii de sânge pentru a trata numeroşii răniţi, potrivit presei locale.

Abdulkhaliq Osman, un oficial de la spitalul Kalkaal, a confirmat afluxul de răniţi la unitatea sa.

"Unsprezece dintre ei au fost transferaţi la bloc pentru răni grave, iar cei cu răni minore au fost trimişi acasă după tratament", a spus el.

Un alt martor, Ahmed Yare, a declarat că atacul a pornit de la un hotel.

"Am văzut răniţi lângă plajă, oamenii ţipau panicaţi şi era greu de spus cine era mort şi cine nu", a declarat el pentru AFP.

Alţi martori au confirmat că mulţi oameni se aflau pe plajă când s-a produs explozia.

"Toată lumea a intrat în panică şi a fost dificil să ştim ce se întâmplă, deoarece focurile de armă au început la scurt timp după explozie", a declarat martorul Abdilatif Ali pentru AFP.

El a adăugat că unii oameni au încercat să se adăpostească aruncându-se la pământ, iar alţii au încercat să fugă. Am văzut mulţi oameni împrăştiaţi pe jos înainte de a reuşi să fugă din zonă", a spus el.

Preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, a prezentat condoleanţe familiilor victimelor, calificând atacul asupra X drept "oribil" şi "fără milă".

La jumătatea lunii iulie, nouă persoane au fost ucise şi 20 rănite în explozia unei maşini-capcană în faţa unei cafenele aglomerate din Mogadishu, în timpul transmiterii finalei Euro-2024, potrivit unor surse de securitate.

Shebab, rebeli islamişti radicali afiliaţi Al-Qaďda, au comis numeroase atentate cu bombă şi alte atacuri în trecut în Mogadishu şi în mai multe regiuni ale acestei ţări instabile din Cornul Africii.

Deşi au fost alungaţi din capitală de către forţele Uniunii Africane (UA) în 2011, rebelii au încă o prezenţă puternică în zonele rurale.

Preşedintele somalez Hassan Sheikh Mohamoud a promis un război "total" împotriva jihadiştilor. Armata şi-a unit forţele cu miliţiile clanurilor locale într-o campanie militară susţinută de o forţă a Uniunii Africane şi de lovituri aeriene americane.

Cu toate acestea, ofensiva a suferit eşecuri, iar la începutul anului 2024, Shebab a susţinut că a cucerit numeroase oraşe din centrul ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.