Soarta casei în care s-a născut Adolf Hitler, în nordul Austriei, face obiectul unor dezbateri în cadrul Guvernului - să fie demolată, transformată în magazin sau într-un loc "cu vocaţie educativă" -, după ce Executivul de la Viena a validat marţi un proiect de lege cu privire la confiscarea imobilului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul de Interne Wolfgang Sobotka a reiterat cu această ocazie faptul că preferă să fie distrus acest imobil din centrul Braunau am Inn, o comună cu 17.000 de locuitori, situată în apropierea frontierei cu Germania.

Vicecancelarul Reinhold Mitterlehner a subliniat însă că această casă cu faţada galbenă este protejată şi "nu poate fi demolată". El a sugerat să fie transformată într-un "loc cu vocaţie educativă", ca de exemplu un muzeu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Colegul său de la Ministerul de Interne a pus însă la îndoială legitimitatea clasificării casei, amintind că aceasta a fost efectuată în perioada nazistă, după anexarea Austriei de al Treilea reich al lui Hitler, în 1938.

Proiectul de lege cu privire la confiscarea casei în care s-a născut Hitler, iniţiat în aprilie, viza să pună capăt unei lungi bătălii judiciare cu proprietara ei actuală şi să o împiedice să devină un loc de pelerinaj.

Textul urmează să fie supus aprobării Parlamentului.

O comisie alcătuită din 12 personalităţi a fost înfiinţată în vederea examinării diverselor opţiuni.

Casa, în care Hitler s-a născut pe 20 aprilie 1889, este nelocuită din 2011.

În anii '70, Guvernul austriac a semnat un contract de închiriere cu proprietara, o locuitoare din oraş, şi a transformat imobilul în centru pentru persoane cu handicap, până când proprietarea a refuzat să autorizeze lucrări de renovare considerate indispensabile.

Gerhard Baumgartner, directorul Centrului austriac de documentare asupra Rezistenţei, pledează la rândul său pentru o "depolitizare completă" a acestui loc. El a sugerat să fie transformat într-un "supermarket" sau "cazarmă de pompieri", în faţa cărora oamenilor nu le-ar veni ideea să se fotografieze.

El se teme că ascensiunea unui "tip de turism" vizând clădirea. "Anul trecut, un autocar ungar s-a oprit acolo, iar anul acesta mai multe personalităţi de extremă dreapta", a declarat Baumgartner pentru postul Ö1.

La numărul 15, pe strada Salzburger Vorstadt, se poate citi, pe o dală de piatră, "Pentru pace, libertate şi democraţie. Niciodată fascism din nou: ne-o amintesc milioane de morţi".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.