Autorităţile ruse anunţă miercuri o ”situaţie dificilă” în salvarea a 13 mineri, blocaţi de 48 de ore în fundul unei mine în regiunea Amur, în Extremul Orient rus, în urma unei alunecări de teren, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest accident a avut loc luni la prânz şi a blocat aceşti mineri specializaţi în săparea de tuneluri la o adâncime de aproximativ 125 de metri.

Miercuri la prânz, aproximativ 220 de salvatori trimişi la faţa locului au reuşit să deblocheze o treime dintre resturi, postrivit postului Rossia 24.

”Operaţiuni de salvare continuă a doua zi la rând (...). Situaţia rămâne în continuare dificilă”, scrie pe Telegram guvernatorul regional Vasili Orlov, care s-a dus la faţa locului, subliniind că ”nu există în continuare niciun contact cu minerii”.

Această mină de aur - denumită ”Pionier” - se află într-o regiune relativ izolată în estul extrem al ţării.

Operaţiunile sunt complicate de intrarea ”în permanenţă” în mină a apei subterane, precizează Orlov, potrivit căruia ”operaţiunile de pompare a apei nu se opresc o clipă”.

Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă a difuzat imagini cu venirea unui val de salvatori la mina accidentată, pe un teren înzăpezit, în contextul în care temperatura a fost de -20 de grade celsius peste noapte, potrivit servciilor meteorlogice.

Aceste imagini surprind un echipament impresionant de forare transportat către locul respectiv.

Un nou grup de 30 de salvatori a sosit miercuri, la bordul unui avion de tip Iliuşin 76 (Il-76) de la Kuzbas, altă regiune minieră rusească, potrivit lui Orlov.

STABILIREA UNUI CONTACT

”Sunt salvatori mineri specializaţi exact în acest tip de accidente şi care au o experianţă colosală”, subliniază într-un comunicat guvernatorul.

Între ei se află salvatori scafandri, potrivit Ministerului Situaţiilor de Urgenţă.

Lucrări de forare către zona în care se presupune că se află minerii blocaţi au început miercuri, potrivit guvernatorului regiunii Amur.

Această trecere ”va permite coborârea unei camere în vederea evaluării situaţiei şi stabilirea unor linii de comunicaţii” cu minerii blocaţi, precizează el.

”Sarcina principală este salvarea persoanelor, iar apoi toată această situaţie va fi examinată aprofundat şi va face obiectul unei anchete”, subliniază r\într-un comunicat eprezentantul Kremlinului în Extremul Orient.

Kremlinul a anuţat marţi că ia ”toate măsurile necesare” în vederea salvărtii acestor mineri şi că s-a deschis o anchetă cu privire la încălcarea regulilor de siguranţă.

Accidentele în minele din Rusia - la fel ca în toată fosta URSS - rămân frecvente şi sunt adesea legate de un laxism în aplicarea unor reguli de siguranţă, o proastă gestionare, corupţie sau echipamente depăşite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.