Siria a solicitat oficial asistenţă din partea Uniunii Europene şi a anunţat miercuri că aproape 300.000 de persoane au rămas fără case, în urma cutremurelor de luni, cel mai probabil referindu-se numai la sinistraţii din zonele afectate de seism pe care guvernul de la Damasc le controlează, informează BBC şi Reuters.
Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Bashar al-Assad ca şef de stat legitim şi a impus sancţiuni regimului sirian, contactele dintre Damasc şi Bruxelles fiind menţinute în general la nivel minim.
Şi Turcia a cerut ajutor UE prin Mecanismul de protecţie civilă al blocului european, solicitând echipe de căutare şi salvare, care deja au ajuns în ţară sau sunt pe drum. Acum, Ankara şi-a extins cererea şi a solicitat lucruri de primă necesitate precum pături, corturi şi radiatoare.
Trimiterea de echipe în Siria ar fi mai complicată pentru UE decât în Turcia, în condiţiile în care în nordul ţării există un control împărţit între guvern şi grupurile rebele. UE a declarat marţi că încearcă să ofere ajutor în Siria prin intermediul reţelelor umanitare existente. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus însă că echipele trebuie să aibă sprijinul autorităţilor de pe teren, altfel ar fi imposibil să lucreze într-un mod eficient şi sigur.
"Mai devreme, în această dimineaţă, am primit o cerere de asistenţă din partea guvernului sirian prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă", a anunţat miercuri comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.
Lenarcic a precizat că statele membre sunt încurajate să contribuie cu asistenţă, aşa cum a fost solicitată.
O ţară poate solicita asistenţă prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al UE atunci când amploarea unei situaţii de urgenţă sau a unui dezastru depăşeşte capacităţile sale de răspuns.
Odată activat, Centrul de coordonare a răspunsului de urgenţă al UE coordonează şi finanţează asistenţa oferită de statele membre ale UE şi de alte opt state participante.
Peste 298.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele din cauza cutremurului de luni, a anunţat miercuri presa de stat siriană, referindu-se cel mai probabil la părţile din Siria aflate sub controlul guvernului, nu la cele deţinute de alte facţiuni.
Agenţia de ştiri de stat SANA l-a citat pe Hussein Makhlouf, ministrul administraţiei locale şi al mediului, care a declarat că statul a deschis 180 de adăposturi pentru persoanele strămutate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.