Misiunea armatei ruse în Siria ”este îndeplinită”, iar teritoriul sirian este ”în întregime eliberat” de gruparea Statul Islamic (SI), a anunţat joi Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Misiunea armatei ruse de a înfrânge gruparea teroristă armată Statul Islamic este îndeplinită”, a anunţat ministerul într-o conferinţă de presă, adăugând că în prezent ”nu mai există nicio localitate şi nicio regiune din Siria sub controlul Statului Islamic”.

”Teritoriul sirian a fost în întregime eliberat de combatanţi din această organizaţie teroristă”, a adăugat generalul Serghei Rudskoi, de la Statul Major rus, în această conferinţă de presă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit generalului Roudskoi, atacuri aeriene ”fără precedent” au fost efectuate în ultimele zile în regiunea Bukamal, ultima localitate importantă aflată pe mâna Statului Islamic, unde avioanele ruse au efectuat zilnic peste 100 de misiuni aeriene şi 250 de bombardamente.

Forţele speciale ruse au fost de asemenea active, ghidând atacurile aeriene şi ”distrugând cei mai odioşi lideri de grupe de combatanţi în spatele liniilor inamice”, a spus el.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), SI continuă să deţină controlul asupra a 8% din provincia Deir Ezzor (est), faţă de cvasitotalitatea acesteia în urmă cu câteva luni.

”Bande de sabotori SI” sunt susceptibile să opereze în continuare, dar vor fi înfrânte de trupe siriene, a adăugat generalul rus, precizând că ”contingentul rus îşi va concentra eforturile să ajute poporul sirian să reconstruiască pacea”.

Rusia a anunţat deja, pe 21 noiembrie, sfârşitul ”fazei active a operaţiunii militare” în Siria, unde armata rusă intervine în susţinerea regimului lui Bashar al-Assad.

Lansată în seprembrie 2015, intervenţia rusă în Siria a schimbat situaţia, permiţând armatei siriene să recucerească de la gruparea jihadistă SI cetatea antică Palmira şi să-i disloce pe rebeli din bastionul lor de la Alep, în nord.

Acest lucru nu marchează însă sfârşitul prezenţei militare ruse în Siria.

Armata rusă a anunţat încă din octombrie 2016 intenţia de a-şi transforma instalaţiile portuare de la Tartus (nord-vest) în bază navală permanentă, la fel ca baza aeriană de la Hmeimin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.