Peste 340.000 de persoane - dintre care 100.000 de civili - au fost ucise de la începutul Războiului din Siria, în 2011, a anunţat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), relatează AFP.
Acest nou bilanţ a fost anunţat în contextul în care mai multe puteri străine îşi intensifică eforturile diplomatice într-o încercare de a pune capăt acestui conflict sângeros şi cu doar câteva zile înaintea unei noi runde de negocieri de pace sub egida ONU la Geneva.
Observatorul, care dispune de o vastă reţea de surse în această ţară devastată de război, a documentat moartea a 343.511 de persoane pe teritoriul sirian, de la jumătatea lui martie 2011 până la începutul lui noiembrie 2017.
Între ele figurează 102.618 civili - între care 19.000 copii şi 12.000 de femei -, a precizat aceeaşi sursă pentru AFP.
Potrivit SOHR, peste 119.000 de membri ai forţelor proguvernamentale au fost ucişi, dintre care 62.000 sunt militari sirieni, iar 1.556 membri ai mişcării şiite libaneze Hezbollah.
De asemenea, aproximativ 59.000 de combatanţi din cadrul unor facţiuni rebele şi Forţelor Democratice Siriene (FDS) - o aliaţă arabo-kurdă susţinută de Washington - au fost ucişi.
Între morţi figurează totodată peste 62.200 de combatanţi din diverse grupări jihadiste - o creştere cu 4.000 de morţi faţă de ultimul bilanţ SOHR, publicat în iulie.
În ultimele patru luni, aproximativ 12.000 de persoane au fost ucise pe întregul teritoriu sirian, inclusiv 3.001 civili.
Un acord de ”dezescaladare” a fost încheiat în mai şi a adus o linişte relativă în unele zone ale ţării, însă violenţele au explodat în alte părţi.
”Chiar dacă acordurile de dezescalarade au scăzut bilanţul victimelor civile, violentele ofensive împotriva Statului Islamic în alte zone au făcut ca civilii să moară în acelaşi ritm”, declară directorul SOHR Rami Abdel Rahman.
Forţele regimului - susţinute de Rusia - şi combatanţi sirieni - mai ales kurzi, susţinuţi de Statele Unite - au purtat în ultimele luni ofensive distincte împotriva grupării Statul Islamic, la Rakka (nord) şi la Deir Ezzor (est).
Declanşat în 2011 de reprimarea de către regim a unor manifestaţii paşnice, conflictul din Siria a devenit tot mai complex în timp, prin implicarea unor ţări străine şi grupări jihadiste, pe un teritoriu tot mai fragmentat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...