Shigeru Ishiba a devenit în mod oficial, marţi, noul premier al Japoniei, în urma unui vot în Parlament, şi a anunţat după aceea alcătuirea Guvernului său, care de înfruntat o serie de provocări economice, politice şi internaţionale, relatează AFP.
Ishiba, în vârstă de 67 de ani, a obţinut vineri, în urma unor alegeri strânse, conducerea Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta conservatoare), care se află la putere aproape neîntrerupt din 1955.
Numirea sa în postul de premier de către Parlamentul japonez, în care coaliţia aflată la putere dispune de o majoritate confortabilă, era doar o formalitate, care a avut loc marţi, după un vot fără surpriză în ambele Camere.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ishiba a anunţat rapid alcătuirea Guvernului, din care fac parte 19 membri - inclusiv două femeie, faţă de cinci în administraţia trecută, un simptom al slbaei reprezentări a femilor în viaţa politică niponă.
Fostul secretar general al Executivului, Katsunobu Kato, a fost numit ministru al Finanţelor, Gen Nakatani este însărcinat cu Apărarea, iar Takeshi Iwaya este numit ministru de Externe.
”RESTAURAREA ÎNCREDERII”
Noul premier a anunţat luni că vrea să impună legitimitatea noului Guvern prin convocarea unor alegeri legislative anticipate la 27 octombrie.
Ishiba, un politician experimentat, care a deţinut mai multe posturi ministeriale, inclusiv Apărarea şi Agricultura, a încercat anterior în patru rânduri să preia conducerea PLD, fără succes.
Personalitatea sa - care crează disensiuni în interiorul partidului - este, spre deosebire de a predecesorului său Fumio Kishida, relativ populară în rândul alegătorilor, potrivit unor analişti.
Victoria lui Ishiba ”arată că PLD a căutat un lider experimentat cu o largă susţinere a alegătorilor care să conducă partidul în următoarele alegeri naţionale, consideră Yuko Nakano de la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale.
”În cazul în care coaliţia de la putere obţine un nou mandat, Ishiba va avea ocazia să remodeleze dinamica internă a partidului şi să restaureze încrederea publicului, atacând totodată provocările mai vaste ale Japoniei, stagnarea economică resimţită de către numeroşi alegători şi îngrijorări în domeniul securităţii regionale”, potrivit lui Nakano.
Ishiba se confruntă cu un consum aton al gospodăriilor şi slăbirea creşterii salariale, care constituie o frână a creşterii economice nipone.
Noul şef de Guvern a susţinut o normalizare monetară anunţată de către Banca Japoniei în acest an printr-o creşte a dobânzilor. Alegerea sa a condus la creşterea yenului vineri şi la prăbuşirea luni a Bursei de la Tokyo, un yen puternic penalizându-i pe exportatori.
Noul ministru al Finanţelor, Kato, în vârstă de 68 de ani, a pledat în septembrie la Bloomberg în favoarea ”continuării schimbării” dobânzii şi preţurilor la consum. Investitorii se tem totodată de creşteri ale impozitului impus societăţilor, în vederea finanţării noilor măsuri de relansare economică.
Altă prioritate este problema îngrijorătoare a ratei natalităţii Japoniei, care are cea mai îmbătrânită populaţie din lume după Monaco.
Ishiba vrea să atace problema numărului orelor de muncă şi să consolideze ajutoarele acordate părinţilor.
El are înfruntat totodată o neîncredere a alegătorilor în partidul său, după o serie de scandaluri politico-financiare care l-au zguduit şi au subminat cota popularităţii lui Kishida.
TENSIUNI REGIONALE
În afara frontierei japoneze, noul lider are de gestionat tensiuni internaţionale, în contextul în care predecesorul său s-a angajat să dubleze cheltuielile Apărării şi să consolideze legăturile cu Statele Uite şi alte ţări zguduite de ascensiunea puterii Chinei şi comportamentului Rusiei şi Coreei de Nord.
Săptămâna trecută, o navă japoneză de război a traversat Strâmtoarea Taiwan - pentru prima oară -, după ce, cu o săptămână mai înainte, un portavion chinez a navigat între două insule japoneze în apropiere de taiwan.
Japonia a trimis în mai multe rânduri, în ultimele săptămâni, avioane de vânătoare pentru a răspunde unor activităţi ale unor avioane ruse şi chineze - inclusiv în spaţiul aerian japonez.
Ishiba, care a efectuat o vizită în Taiwan în august, este în favoarea înfiinţării unei alianţe militare în regiune - după modelul NATO şi al principiului apărării colective al acesteia.
”Înlocuind Rusia cu China şi Ucraina cu Taiwanul, lipsa unui sistem de autoapărare colectivă ca al NATO în Asia înseamnă că războaiele sunt susceptibile să izbucnească, pentru că nu există obligaţia unei apărări reciproce”, declara Ishiba într-un document recent de orientare politică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...