Guvernul sud-coreean a anunţat vineri că îşi suspendă decizia de a renunţa la un acord de împărtăşire de informaţii militare cu Japonia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest anunţ intervine in extremis, cu câteva ore înaintea expirării acestui pact între cele două ţări.

”Guvernul japonez a spus că înţelege”, a declarat Kim You-geun, un reprezentant al securităţii naţionale în Guvernul sud-coreean, anunţând că acest acord - cunoscut sub numele de GSOMIA - nu va fi rupt la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”În faţa unor probleme ca cele ridicate de Coreea de Nord, coordonarea securităţii între Japonia şi Coreea de Sud, şi între Japonia şi Statele Unite şi Coreea de Sud este importantă”, a reacţionat imediat după acest anunţ într-o conferinţă de presă ministrul japonez de Externe.Toshimitsu Motegi.

”Având în vedere situaţia actuală a condiţiilor securităţii în această regiune, cred că Sudul a luat această decizie dintr-un punct de vedere strategic”, a adăugat el, declaraţii reluate câteva minute mai târziu de către premierul japonez Shinzo Abe, în faţa camerelor de luat imagini ale televiziunilor.

Coreea de Sud a anunţat la sfârşitul lui august că intenţionează să pună capăt acestui acord de împărtăşire de informaţii militare, provocând la acea vreme protestele Tokyo şi Washingtonului, pe fondul unor tensiuni diplomatice şi comerciale între vecinii asiatici.

Pentagonul se declara atunci ”foarte îngrijorat” şi îndemna cele două ţări ”să menţină dialogul”.

Relaţiile între Tokyo şi Seul sunt afectate de decenii de un contencios moştenit din vremea în care peninsula coreeană era o colonie japoneză (1910-1945).

Situaţia s-a agravat anul acesta, după ce tribunale sud-coreene au cerut unor întreprinderi japoneze că despăgubească sud-coreeni care au fost forţaţi să muncească în uzinele lor în timpul ocupaţiei, până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Tokyo a decis atunci să şteargă Coreea de Sud de pe o listă de state care beneficiază  de un tratament favorabil, o măsură percepută ca o sancţiune de către Seul, care a replicat imediat printr-o radiere similară.

În acest context a ales Seulul să nu mai prelungească pactul GSOMIA la data expirării, o decizie asupra căreia Guvernul a revenit, astfel, însă cu o condiţie - ”ca acordul să poată fi rupt în orice moment”, în cazul în care Seulul decide acest lucru, a precizat Kim You-geun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.