Într-un amplu interviu acordat televiziunii de stat, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova are planuri pentru a eclipsa evenimentele pro-ucrainene care vor fi organizate de ţările aliate din întreaga lume pentru a marca, la 24 februarie, un an de la invazia rusă în Ucraina, relatează The Guardian. În acelaşi interviu, el a declarat că Moscova se vede nevoită să răspundă la înarmarea Ucrainei de către occidentali prin cucerirea unui teritoriu şi mai mare în ţara vecină.
În interviul difuzat joi, Lavrov a declarat, fără a da detalii, că diplomaţii ruşi lucrează pentru a se asigura că evenimentele pregătite de occidentali la New York şi în alte părţi "nu sunt singurele care să capteze atenţia lumii".
Pe de altă parte, ministrul rus de externe a declarat joi că forţele ruse vor răspunde la livrarea de arme occidentale cu rază de acţiune mai lungă şi vor încerca să împingă forţele ucrainene mai departe de graniţele ruse, pentru a crea o zonă tampon sigură, aluzie la o nouă ofensivă.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Lavrov a punctat că sprijinul acordat de Occident Kievului joacă un rol important în modul în care Rusia abordează campania din Ucraina.
Doi oficiali americani au declarat marţi pentru Reuters că Washingtonul pregăteşte un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,2 miliarde de dolari, care ar urma să includă pentru prima dată rachete cu rază de acţiune mai mare.
"Vedem cum întreaga NATO duce un război împotriva noastră", a spus Lavrov. "Căutăm acum să respingem artileria armatei ucrainene la o distanţă care nu va reprezenta o ameninţare pentru teritoriile noastre", a adăugat el. "Cu cât raza de acţiune a armelor furnizate regimului de la Kiev este mai mare, cu atât mai mult va trebui să le respingem de pe teritorii care fac parte din ţara noastră", a punctat Lavrov.
Kremlinul a declarat miercuri că rachetele cu rază mai lungă de acţiune vor intensifica conflictul, dar nu îi vor schimba cursul. Astfel de arme ar pune toate liniile de aprovizionare ale Rusiei din estul Ucrainei, precum şi părţi din Crimeea anexată, în raza de acţiune a forţelor ucrainene, spun analiştii militari. Pe de altă parte, Ucraina a declarat că intenţionează să recupereze tot teritoriul său prin forţă, inclusiv Crimeea.
În acest context, Lavrov a declarat că este o "realitate obiectivă" faptul că Rusia şi-a extins teritoriul prin încorporarea a patru regiuni din Ucraina, anul trecut.
El a mai spus că Rusia nu are nevoie de ajutor în Ucraina din partea Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă, o alianţă a unor state ex-sovietice, şi că nu i-a cerut acesteia să ofere sprijin material.
Lavrov a acuzat însă Occidentul că încearcă să transforme fostele state sovietice, inclusiv Moldova şi Georgia, în inamicii Rusiei şi că îi subminează relaţiile cu Asia Centrală.
Fără a furniza dovezi, Lavrov a acuzat Statele Unite că au aruncat în aer anul trecut gazoductele Nord Stream, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, un act de sabotaj pe care Moscova l-a atribuit anterior Marii Britanii. Anchetatorii suedezi şi danezi nu au stabilit încă cine a fost responsabil, reaminteşte Reuters.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.