Directorul principalului serviciu australian de informaţii, Mike Burgess, dezvăluie existenţa unei reţele de spionaj străine active în Australia de mai mulţi ani, care a recrutat un fost oficial politic, universitari şi oameni de afaceri, relatează AFP.
”Acest politician şi-a vândut ţara, partidul şi pe foştii colegi pentru a servi interesele unui regim străin”, a acuzat miercuri, într-un discurs, la Canberra, directorul general al Organizaţiei australiene de Securitate şi Informaţii (ASIO), Mike Burgess.
ASIO boss Mike Burgess reveals former politician ‘sold out Australia’ during annual threat assessmenthttps://t.co/PJGGBW9h6K pic.twitter.com/YzBXNBmp7X
— ScottieToHottie (@SSenter82907572) February 29, 2024
Mike Burgess nu a divulgat nici identitatea acestui ales şi nici numele ţării în contul căreia acţionau spionii.
Acest politician a fost recrutat ”în urmă cu mai mulţi ani”, a declarat el, şi a propus integrarea unui membru al familiei premierului pe ”orbita spionilor”, un plan care a eşuat.
Aceste dezvăluiri publice, extrem de rare în domeniul operaţiunilor de contraspionaj, au provocat imediat reacţii puternice, iar unele voci au cerut dezvăluirea identităţii polticianului respectiv.
”Problema este că, dacă nu-i spune numele, asupra tuturor celorlalţi planează un nor”, a tunat la postul de radio 2GB din Sydney liderul opoziţie conservatoare Peter Dutton, care i-a cerut lui Mike Burgess să prezinte ”mai multe indicii” despre identitatea acestuia.
Fostul ministru conservator al Finanţelor Joe Hockey a delarat că toţi parlamentarii sunt pătaţi de acest scandal.
”Acest fost politican este un trădător”, a denunţat el la postul naţional ABC, apreciind că este ”de neconceput” ”să nu fie îngrijorat”.
ACOPERIRE COMPROMISĂ
Ministrul Apărării Richard Marles a declarat că nu cunoaşte identitatea politicianului şi a anunţat că ”acest lucru poate avea multe motive”.
Această echipă de spioni acţiona în numele unei unităţi supranumite ”A-Team” - de la ”Australia Team”, echipa australiană -, a anunţat directorul general al ASIO.
El a precizat că a făcut aceste dezvăluiri cu scopul de a-i perturba operaţiunile, de a-i anunţa pe şefii acesteia că acoperirea le-a fost compromisă şi de a-i pune în gardă pe australieni împotriva acestei ”echipe agresive şi experimentate”.
Ea îi ţinteşte pe reţele de socializare pe australieni care au acces la ”informaţii privilegiate”, folosinf ”false personalităţi” angolofone şi promiţând recompense în bani.
Spionii se dau drept consultanţi, ”vânători de capete” (headhunter), funcţionari locali, universitari şi cercetători din cadrul unor centre de reflecţie.
”Dacă o ţintă muşcă momeala, spionii încearcă să mute dicuţia pe o aplicaţie de mesagerie criptată. Altă etapă ar putea consta în propunerea unei călătorii în străinătate în vederea unei întâlniri în persoană”, a declarat acest oficial de rang înalt.
Australia este membră a Grupului Celor Cinci - ”Five eyes” -, o alianţă a serviciilor de informaţii din care fac parte Statele Unite, Canada, Regatul Unit şi Noua Zeelandă, o ţintă interesantă pentru agenţi din ţări ca China şi Rusia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.