Noul lider Hamas, Yahya Sinwar, i-a scris o scrisoare şefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, un gest oarecum neobişnuit, în care îşi reafirmă angajamentul de a lupta împotriva Israelului şi de a sprijini alianţa de militanţi regionali susţinută de Iran şi cunoscută sub numele de „Axa de Rezistenţă”, relatează CNN şi Reuters, citând un anunţ făcut pe Telegram de mişcarea şiită libaneză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sinwar, liderul politic al Hamas, despre care se crede că se ascunde în tunelurile subterane din Gaza, i-a spus lui Nasrallah că gruparea sa se angajează să continue calea de rezistenţă urmată de predecesorul său, care a fost asasinat, Ismail Haniyeh, şi „unitatea Ummah (naţiunea islamică), în centrul căreia se află Axa de Rezistenţă, în faţa proiectului sionist”.

Scrisoarea, publicată de canalul Telegram al mişcării Hezbollah, este primul mesaj pe care îl transmite Sinwar de când a fost desemnat lider al Hamas, în august. 

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Textul a fost scris pentru ca liderul Hamas să-şi arate recunoştinţa pentru lupta continuă a Hezbollah împotriva Israelului. Hezbollah, sprijinit de Iran, lansează atacuri zilnice împotriva Israelului de aproape un an, într-un conflict ce se derulează peste graniţa libanezo-israeliană şi care are loc în paralel cu războiul din Gaza. Hezbollah afirmă că scopul atacurilor sale este de a sprijini palestinienii.

Yahya Sinwar, unul dintre cei mai căutaţi oameni de către Israel, nu a mai fost văzut de la izbucnirea războiului. De asemenea, nu s-a mai auzit de el în mod public de aproape un an - până săptămâna aceasta. Marţi, acesta a emis prima sa declaraţie de la război, felicitându-l pe preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune pentru victoria sa în alegeri, potrivit canalului Telegram al Hamas. A doua zi, biroul său a declarat că a scris scrisori de mulţumire celor care au prezentat condoleanţe pentru moartea lui Haniyeh. Iar vineri a venit scrisoarea către Nasrallah. CNN precizează că nu poate verifica dacă Sinwar este într-adevăr autorul scrisorilor.

Sinwar a fost numit lider politic al Hamas după ce Haniyeh a fost asasinat în capitala iraniană Teheran în iulie. El este văzut ca fiind mai dur decât predecesorul său în relaţiile cu Israelul şi favorizează cooperarea şi legăturile mai strânse cu Iranul şi grupurile islamiste aliate precum Hezbollah.

El a promis să continue să apere locurile sfinte islamice, în special Moscheea Al Aqsa din Ierusalim, „până la expulzarea şi eradicarea ocupaţiei de pe pământul nostru şi până la înfiinţarea statului nostru independent cu suveranitate deplină şi capitala sa Ierusalim”, după cum spune el în scrisoare.

Atacul din 7 octombrie, a spus el, a fost „una dintre cele mai onorabile bătălii din istoria poporului nostru palestinian”.

Hezbollah este cea mai puternică facţiune dintr-o alianţă de grupări susţinute de Iran, cunoscută sub numele de Axa Rezistenţei, care a intrat, de asemenea, în luptă prin atacuri din Yemen şi Irak în sprijinul Hamas în timpul războiului din Gaza. În primele zile ale conflictului, fostul lider al Hamas, Khaled Meshaal, a lăsat să se înţeleagă că este frustrat faţă de amploarea intervenţiei Hezbollah, mulţumind grupului, dar spunând că „bătălia necesită mai mult”.

În ultimul an, Israelul a ucis aproximativ 500 de luptători Hezbollah, inclusiv pe comandantul său militar de vârf Fuad Shukr. Bilanţul este mai mare decât pierderile Hezbollah în războiul din 2006 cu Israelul.

Hezbollah a declarat că nu a avut cunoştinţă în prealabil de atacul din 7 octombrie, la a cărui planificare şi-a adus contribuţia Sinwar.

Ostilităţile de la frontiera libanezo-israeliană au forţat zeci de mii de persoane să părăsească ambele părţi ale frontierei. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat marţi că forţele israeliene sunt aproape de a-şi îndeplini misiunea în Gaza, iar atenţia lor se va îndrepta către graniţa cu Libanul. Liderii israelieni au declarat că ar prefera să rezolve conflictul printr-un acord care ar îndepărta Hezbollah de la graniţă. Hezbollah a promis că va continua să lupte atât timp cât războiul din Gaza va continua.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.