Doi impostori ruşi anunţă joi că l-au prins în capcană pe ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski, pe care l-au făcut să creadă că stă de vorbă cu fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o înregistrare video a acestei farse, difuzată pe reţele ruseşti de socializare - a cărei autenticitate nu a fost confirmată de Varşovia -, cei doi discută prin videoconferinţă, în engleză, despre susţinerea poloneză a Kievului, a NATO şi despre sabotarea gazoductului North Stream.

În înregistrare apare o singură persoană care seamănă cu şeful diplomaţiei poloneze.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Contactaţi de AFP, cei doi ruşi, cunoscuţi sub numele de Vovan şi Lexus, dau asigurări că este vorba despre o conversaţie reală.

”Noi nu facem apeluri (telefonice) false. Toate conversaţiile sunt reale”, au declarat ei, amintind că l-au înşelat, în trecut, pe preşedintele polonez Andrzej Duda, o informaţie confirmată de preşedinţia poloneză.

Ei au refuzat însă să precizeze data la care a avut loc această conversaţie.

Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Pawel Wronski, a declarat că nu este la curent cu existenţa acestei înregistrări video.

Într-”o situaţie în care în principal partea rusă dispune de «deepfake»-uri, oricine poate discuta azi cu oricine”, a declarat el agenţiei poloneze de presă PAP.

Înregistrarea a fost difuzată în ziua în care Sikorski îl primea la Varşovia pe secretarul de Stat american Antony Blinken.

Întrebat despre sabotarea gazoductului North Stream, ministrul polonez a răspuns, potrivit acestui video, că ”americanii aveau o cunoaştere avansată a planului” şi că ”ei nu l-au oprit”.

”În Polonia, noi credem că cel care a făcut-o a făcut o treabă bună”, a adăugat el.

”NU EXISTĂ NICIO VOINŢĂ DE RĂZBOI CU RUSIA ÎN EUROPA”

În privinţa unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, şeful diplomaţiei poloneze ar fi catalogat atitudinea Alianţei ”un pic ipocrită”.

Occidentul foloseşte ”ideea aderării Ucrainei la NATO ca pe o monedă de schimb cu Rusia”, declară el în video.

El insistă asupra faptului că ”nu există nicio voinţă de război cu Rusia în Europa de Vest”.

”Aceasta este o linie roşie absolută”, subliniază el, potrivit videoului.

Sikorski respinge atât ideea unei participări a militarilor polonezi la războiul împotriva Rusiei alături de ucraineni, cât şi o eventuală prezenţă a unor arme nucleare americane în Polonia.

Cei doi umorişti ruşi -  ep adevăratele lor nume Vladimir Kuzneţov şi Aleksei Stoliarov - au devenit celebri după ce au făcut farse mai multor lideri şi unor personalităţi din întreaga lume - de la premierul canadian Justin Trudeau la fostul şef al Guvernului britanic Boris Johnson şi până la starul Elton John.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.