O scurgere importantă de petrol în Marea Neagră a avut loc în apropiere de oraşul portuar rus Novorosiisk (sud), unde peste 100 de tone de petrol au ajuns în apă, în weekend, la încărcarea unui petrolier, trage un semnal de alarmă Fundaţia Mondială a Naturii (WWF), relatează AFP.
Scurgerea a avut loc la terminalul Iujnaia Ozereievka, în apropiere de Novorosiisk, la încărcarea petrolierul Minerva Symphony, care navighează sub pavilion grec.
Caspian Pipeline Consortium (CPC), care asigură transportul de petrol de la Marea Caspică la Novorosiisk şi care deţine controlul asupra terminalului, a anunţat luni că aproximativ 12 metri cubi de petrol au fost deversaţi pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi.
”Situaţia a revenit la normal duminică dimineaţa şi nu ameninţă populaţia sau mediul local”, a anunţat consorţiul, deţinut de gigantul petrolier rus Rosneft, grupul american Chevron şi societatea italiană Eni.
Însă WWF a dat asigurări miercuri că scurgerea a fost cu mult mai importantă şi că ar putea provoca pagube grave de mediu.
Potrivit ONG-ului, care a implementat propriile sisteme de monitorizare a dezastrelor ecologice, pelicula de petrol s-a extins duminică pe o suprafaţă de 94 de kilometri pătraţi.
Acest lucru înseamnă că ”cel puţin 100 de tone de petrol, probabil chiar mai mult” au fost deversate în Marea Neagră, estimează WWF într-un comunicat postat pe Facebook.
”În pofida unei desfăşurări operaţionale a salvatorilor, petrolul s-a răspândit într-o zonă colosală”, dă WWF asigurări şi trage un semnal de alarmă cu privire la riscuri ”sporite” ale unui impact negativ asupra animalelor marine.
ANCHETĂ CU PRIVIRE LA POLUARE
Un expert din cadrul filialei ruse a WWF, Aleksei Knijnikov, apreciază că pata de petrol se află în derivă către nord şi că a atins deja satul Abrau-Diurso, cunoscut prin plaje virgine, şi că ar putea atinge rezervaţia naturală Utriş.
”Putem spune că nu există informaţii obiective cu privire la amploarea scurgerii din partea autorităţilor de reglementare”, a declarat el AFP.
Institutul rus de Cercetare Spaţială de la Academia rusă de Ştiinţe a anunţat că supraveghează această poluare şi apreciază - cu imagini satelitare ca dovadă - că pata de petrol s-a extins pe o suprafaţă de aproximativ 80 de kilometri pătraţi.
O anchetă cu privire la poluarea mediului a fost deschisă, au anunţat autorităţile ruse.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.