Presa italiană şi lideri politici denunţă joi încăierări, care au avut loc miercuri, între deputaţi într-un ”Parlement Far West” în timpul unor dezbateri tensionate a unui proiect de lege al Guvernului de extremă dreapta al lui Giorgia Meloni privind acordarea unei autonomii ”à la carte” regiunilor italiene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Textul prevede acordarea regiunilor care doresc mai multă autonomie faţă de Roma şi alimentează astfel temeri cu privire la un recul al serviciilor publice în cele mai sărace regiuni.

Miercuri seara, în timpul dezbaterilor în Parlament, deputatul de la Mişcarea Cinci Stele (M5S) Leonardo Donno a plecat de la locul său pentru a se apropia de ministrul Afacerilor Regionale şi Autonomiilor Roberto Calderoli, membru al Partidului Liga (extremă dreapta) şi a încerca să-i atârne un steag italian de gât.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”CAMERA ESTE UN RING”

Acest gest, prin care voia să denunţe punerea la încercare a unităţii ţării i-a înfuriat pe deputaţii Ligii care au ieşit din bănci şi au coborât în hemiciclu pentru a-l lua la bătaie şi a se bate.

”Camera Far West”, denunţă cotidianul Stampa pe prima pagină.

”Busculadă şi lovituri (...) camera este un ring”, titrează la rândul său Corriere della Sera, principalul cotidian din peninsulă.

”Dreapta în cămaşă neagră se bate în Parlament”, regretă La Repubblica, referindu-se la forţe paramilitare de după al Doilea Război Mondial devenite un fel de braţ armat al fascismului italian.

LEONARDO DONNO, SPITALIZAT

În încăierare, Leonardo Donno a fost lovit şi a fost evacuat - într-un fotoliu cu rotie -, după care a fost spitalizat.

Imagini publicate pe prima pagină a ziarelor şi posturi de ştiri arată o încăierare între aproximativ 20 de bărbaţi în costum şi cravată.

Bătaia a provocat un torent de reacţii.

Deputaţii Ligii şi Partidului Fratelli d'Italia (FdI, neonazism) al premirului Giorgia Meloni, îl acuză pe Leonardo Donno de provocarea incidentului şi de simularea rănilor.

Alţi deputaţi regretă exemplul prost dat de către aleşi.

M5S a denunţat o ”agresiune gravissimă şi ruşinoasă” şi a cerut ”măsuri serioase şi imedfiate”.

”Se ajunge la violenţă de băncile majorităţii lui Meloni (...). Nu veţi trece. Ruşine”, a scris pe X liderul M5S Giuseppe Conte.

”Hemiciclul nu este un ring (...). Trebuie să dăm cu totul alt exemplu. Nu loviturile de pumni rezolvă problemele politice”, a reacţionat la postul Sky TG24 ministrul de Externe Antonio Tajani.

Scena nu este nouă.

În 2021, în timpul dezbaterii privind permisul sanitar, deputaţi din Partidul Fratelli d'Italia au invadat hemicilul şi au întrerupt şedinţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.