Marea manifestaţie anuală a separatiştilor catalani, la Barcelona, a înregistrat cea mai slabă participare a sa, pe fondul unor disensiuni, cu câteva săptămâni înaintea sentinţei judiciare împotriva liderilor lor cu privire la tentativa de secesiune din 2017, relatează AFP.
După ce aproximativ un milion de separatişti au ieşit în stradă în metropola catalană în 2018, abia ”aproximativ 600.000” au ielit anul acesta, a anunţat poliţia municipală pe Twitter.
Aceasta este cea mai slabă participare de la prima mare mobilizare separatistă, în 2012, în ziua "Diada", sărbătoarea Cataloniei, care comemorează căderea Barcelonei în 1714 în faţa trupelor lui Filip al V-lea.
Această scădere a participării reprezintă un revers pentru separatişti, care voiau să-şi afişeze capacitatea de mobilizare înaintea sentinţei aşteptate în octombrie împotriva celor 12 lideri separatişti judecaţi în legătură cu rolul lor în tentativa de secesiune din 2017, cea mai gravă criză politică cu care s-a confruntat Spania în ultimii 40 de ani.
În închisoare de aproape doi ani, unii dintre ei, ei riscă pedepse dure - fostul vicepreşedinte regional Oriol Junqueras riscă până la 25 de ani de închisoare.
DISENSIUNI
La doi ani după un referendum de autodeterminare interzis, marcat de violenţe poliţiste, şi după o zadarnică declaraţie de independenţă, tabăra separatistă este subminată de disensiuni, în timp ce toate componentele sale au făcut front comun în 2017.
Împreună pentru Catalonia (JxC) a fostului preşedinte regional Carles Puigdemont promovează ”confruntarea” cu Madridul, în timp ce Stânga Radicală din Catalonia (ERC) a lui Oriol Junqueras are o abordare mai moderată şi favorabilă dialogului cu puterea centrală. Cele două formaţiuni s-au aliat în cadrul Guvernului regional.
Cu sloganul ”Obiectivul: independenţa”, această manifestaţie a început la ora locală 17.14, o trimitere la anul 1714, în Piaţa Spaniei din Barcelona, unde fluturau numeroase steaguri separatiste.
Portrete ale celor pe care separatiştii îi numesc ”deţinuţi politici”. precum Junqueras. erau omniprezente la manifestaţie, dar şi sloganul ”vom reîncepe”, o trimitere la tentativa de secesiune.
”În timp ce sentinţa (Curţii Supreme) se apropie, este important să se vadă că ne mobilizăm masiv”, a declarat pentru AFP Elisenda Paluzie, preşedinta puternicei asociaţii separatiste ANC, reacţionând faţă de temeri referitoare la o scădere a participării.
”Astăzi vom arăta din nou lumii că insităm în pofida represiunii”, a subliniat pe Twitter Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia în 2017.
Însă ”chiar dacă oficialii politici (catalani) sunt împărţiţi, noi suntem aici, pregătiţi şi uniţi”, insista Lourdes Vilardaga, omanifestantă în vârstă de 55 de ani.
”Trebuie să ne îndreptăm direct (către independenţă), nu serveşte la nimic să discutăm. Nu putem negocia cu statul spaniol”, a adăugat ea.
”CA VESTELE GALBENE”
”Dacă noi, poporul, nu ne mişcăm, toţi aceşti ani nu vor servi la nimic”, declara Marc Casanova, un profesor în vârstă de 37 de ani, venit din Pirinei împreună cu soţia şi copiii şi susţinători ai unei radicalizări a mobilizării în urma sentinţei contra separatiştilor judecaţi la Madrid.
”Va trebui să blocăm tot, să facem ca vestele galbene fraceze, dar fără violenţe şi nici vandalism, să blocăm drumurile, porturile, aeroporturile, şcolile”, a adăugat el.
În marja manifestaţiei, activiştii cei mai radicali au îndemnat miercuri la o adunare în faţa sediului Parlamentului catalan, în vederea ocupării acestuia.
Într-o intervenţie în Camera Deputaţilor la Madrid, şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez a declarat că speră ca”într-o zi Daida să fie sărbătoarea tuturor catalanilor şi doar a unei părţi” separatiste, scoetatea catalană fiind puternic împărţită în problema independenţei.
Potrivit unui sondaj recent al Guvernului regional, 48,3% dintre catalani se opun independenţei, iar 44% sunt în favoarea ei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...