Sărăcia din Germania este un subiect ”ignorat” de către marile partide în campania electorală în vederea alegerilor legislative anticipate de duminică, dominate de temele migraţiei şi securităţii, iar unele partide sunt acuzate că consideră sărăcia drept ”un destin personal pe care nicio lege nu trebuie să-l ia în seamă”, relatează într-un reportaj AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O germană, Renate Krause, care a sărăcit cu puţin înainte să iasă la pensie, după o lungă viaţă activă, declară că îi este ”greu să suporte” ”dispreţul” puterilor politice faţă de cei care tăiesc în sărăcie.

Această femeie în vârstă de 71 de ani face parte dintre cele 13,1 milioane de persoane afectate de sărăcie în prima economie europeană - adică o persoană din şapte, potrivit statisticilor oficiale.

Dacă sunt luate în calcul şi persoanlee ameninţate să cadă în sărăcie, acest număr creşte la 17 milioane - adică o cincime din populaţie, cel mai adesea femei celibatare, şomeri de lungă durată şi, tot mai mult, pensionari.

Acest subiect rămâne însă ”per ansamblu ignorat” de către partidele mari în campania în vederea alegerilor legislative anticipate de la 23 februarie, dominată extrem de puternic de temele migraţiei şi securităţii, deplânge Krause, care a primit AFP în micul său apartament, într-un cartier din afara Kielului, un oraş situat la malul Mării Baltice.

Această mamă a patru copii vede în acest lucru o expresie a ”lovirii (bashing) săracilor” de către anumite partide, mai ales Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori), favorita în acest scrutin, care consideră sărăcia ”un destin personal pe care nicio lege nu trebuie să o ia în seamă”, consideră ea.

IZOLARE

”Cu veniturile mele, mi-am finanţat viaţa, le-am garantat o educaţie bună copiilor mei”, povesteşte fosta vânzătoare de cărţi.

O adepptă a tricotajului şi cusutului, ea şi-a înfiinţat un magazin de textile în anii '80, iar apoi şi-a vândut produsele în pieţe

Însă acest lucru nu a fost suficient pentru ca să investească într-o asigurare privată de pensii, la care ar fi trebuit să cotizeze ca muncitoare independentă.

În urma unui divorţ în 2001 şi unei tumori la un ochi care i-a redus vederea, a renunţat la viaţa activă în 2015, cu câţiva ani înaintea vârstei fixe de pensionare, de 67 de ani.

Cu tot cu pensia şi ajutoarele sociale, ea dispune de 1.065,91 de euro pe lună, un nivel inferior pragului sărăciei - de 1.378 de euro net în Germania, anul trecut.

După ce plăteşte chiria şi încălzirea, îi mai rămân 678,51 de euro. Tot confortul de care dispune - televizor, electrocasnice - au fost dobândite înainte să devină săracă, declară ea.

Să fii sărac te izolează, spune ea. Să te duci să bei o cafea este un lux, mai ales după ce preţurile au crescut din cauza inflaţiei. Iar cum familia sa este răspândită în Germania, nu-i poate ”vizita pe cei şapte nepoţi”.

”NU COMBAŢI SĂRĂCIA LUPTÂND ÎMPOTRIVA SĂRACILOR”

Liderul conservatorilor, Friedrich Merz, probabil viitorul cancelar, a adoptat o linie dur împotriva ajutoarelor sociale. El vizează ”alocaţia cetăţenească” de 563 de euro plătită şomerilor de lungă durată, una dintre reformele-far ale Guvernului în exerciţiu de centru-stânga al lui Olaf Scholz.

Între cele 5,5 milioane de persoane care o primesc, peste 60% ”provin din imigraţie”, potrivit unor date oficiale, un procent mare care se explică prin faptul că numeroşi refugiaţi ucraineni, sosiţi recent, beneficiază de ea.

Extrema dreaptă a făcut din această statistică o temă de campanie recurentă.

Friedrich Merz consideră acest dispozitiv prea generos. ”Cei care nu muncesc deşi ar putea s-o facă nu vor primi alocaţia cetăţenească în viitor. Noi spunem zero”, a lansat el săptămâna aceasta.

Este vorba, însă despre un număr infim de persoane, potrivit lui Michael David, un sociolog de la organizţaia protestantă de caritate Diakonie.

”Nu combaţi sărăcia luptând împotriva săracilor”, denunţă el, îndemnând la formări pe termen lung în vederea unei reintegrări a oamenilor în viaţa activă.

Din cauza nivelului precarităţii şi inegalităţilor sociale din Germania, Consiliul Europei (CoE) a chemat anul trecut Berlinul la ordine, catalogând cei doi indicatori ”disproporţionaţi faţă de bogăţia ţării”.

O Germanie îmbătrânită este necesar să înfrunte provocarea creşterii numărului pensionarilor ameninţaţi de sărăcie. Un studiu recent evalua la 2,8 milioane numărul ”baby boomer”-ilor care urmează să fie afectaţi la pensionare, până în 2035.

Energica Renate Krause vorbeşte cu regularitate în cadrul Conferinţei Sărăciei, o alianţă de ONG-uri care vrea să-i sensibilizeze pe politicieni.

Multe dintre persoanele sărace tind să nu se prezinte la urne, însă ea intenţionează să-şi îndeplinească ”datroria democratică”, declară ea. ”Cei care nu votează s-au resemnat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.