NATO confirmă luni că trupe nord-coreene au fost trimise să ajute Rusia în războiul de peste doi ani şi jumătate în Ucraina, iar unele dintre aceste trupe au fost desfăşurate în regiunea rusă Kursk, în care ruşii încearcă să respingă o incursiune ucraineană, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi (luni), pot să confirm că trupe nord-coreene au fost trimise în Rusia şi că unităţi militare nord-coreene au fost desfăşurate în regiunea Kursk”, a declarat luni presei secretarul general al NATO Mark Rutte.

Acest lucru reprezintă o ”escaladare semnificativă”, prin implicarea Coreei de Nord în Războiul din Ucraina, şi marcheză o ”extindere periculoasă a războiului Rusiei”.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Trimiterea a mii de militari nord-coreeni în cel mai mare război din Europa de după al Doilea Război Mondial creşte presiunea asupra unei armate ucrainene epuizată şi depăşită numeric.

Ea amplifică totodată tensiunile în Peninsula Coreea ţi în regiunea Asia-Pacific, inclusiv în Japonia şi Australia, potrivit unor oficiali.

Preşedintele rus Vladimir Putin vrea să schimbe dinamica puterii la nivel global. El a încercat să creeze o contrapondere a influenţei Occidentului printr-un summit BRICS, săptămâna trecută, la care a invitat liderii Chinei şi Indiei.

El a cerut ajutorul direct al Iranului, care i-a furnizat drone, şi al Coreei de Nord, care i-a trimis cantităţi mari de muniţie, potrivit unor guverne din Occident.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a respins aceste declaraţii ale lui Rutte şi a subliniat că Phenianul şi Moscova au semnat un Acord de Securitate Comună în iunie.

El nu a confirmat, însă, în mod oficial, prezenţa unor militari nord-coreeni în Rusia.

Lavrov acuză că Occidentul a trimis - în secret - instructori militari în Ucraina, pentru a-i ajuta pe ucraineni să folosească armament cu rază lungă de acţiune pe care le-a trimis Kievului.

”Militari occidentali lucrează deja de mult timp în Ucraina”, a acuzat Lavrov după o întâlnire, la Moscova, cu omologul său din Kuwait.

Ucraina, care pierde teren în regiunea Doneţk (est), ar putea primi şi mai multe veşti proaste săptămâna viitoare, după alegerile prezidenţiale din Statele Unite. O victorei a lui Donald Trump ar putea conduce la o scădere a ajutorului militar american destinat Kievului.

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni, la Moscova, că trupe ruse au cucerit satul Ţukurîne, în regiunea Doneţk.

Mark Rutte a făcur aceste declaraţii la Bruxelles după ce o delegaţie sud-coreeană, din care au făcut parte inclusiv oficiali din conducerea spionajului şi armatei şi diplomaţi de rang înalt, i-a informat pe ambasadorii celor 32 de state membre NATO la sediul central.

El a anunţat că NATO ”se consultă activ cu Ucraina şi cu partenerii noştri din regiunea Asia-Pacific” cu privire la evoluţii.

El a anunţat că urmează să discute în curând cu preşeidntele Coreei de Sud şi ministrul ucrainean al Apărării.

”Continuăm să monitorizăm situaţia îndeaproape”, a subliniat el.

Secretarul general al NATO nu a răspuns la întrebări după această declaraţie de presă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţa vineri, citînd rapoarte ale spionajului, că militari nord-coreeni urmau să fie trimişi pe câmpul de luptă în zilele următoare.

El a dezvăluit anterior că Guvernyul său dispune de informaţii potrivit cărora aproximativ 10.000 de militari din Coreea de Nord sunt pregătiţi să se alătura armatei ruse pentru a lupta împotriva Ucrainei.

Oficiali americani şi sud-coreeni dezvăluiau, cu câteva zile mai înainte, că există probe potrivit cărora Coreea de Nord a trims trupe în Rusia.

Statele Unite au anunţat că aproximativ 3.000 de militari nord-coreeni au fost desfăşuraţi în Rusia, pentru a formaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.