Rusia expulzează, ca măsură de retorsiune, un angajat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, a anunţat marţi într-un comunicat Ministerul rus de Externe, după ce la începutul lunii Chişinăul l-a expulzat, la rândul său, pe adjunctul ataşatului militar al ambasadei ruse, suspectat de spionaj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse l-a convocat marţi pe însărcinatul cu afaceri al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Alexandru Chetraru, căruia i-a înaintat o notă de protest ferm în legătură cu „continuarea demersurilor neprietenoase ale Chişinăului oficial faţă de Rusia", a precizat diplomaţia rusă.

Lui Chetraru i-a fost înmânată o notă din partea ministerului potrivit căreia, ca măsură de retorsiune la „decizia nemotivată” a autorităţilor moldoveneşti din 1 august de a declara persona non grata un angajat al Ambasadei Federaţiei Ruse în Moldova, „partea rusă declară persona non grata un angajat al Ambasadei Republicii Moldova în Rusia".

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

MAE-ul de la Chişinău a confirmat decizia luată de Moscova, precizând că persoana vizată urmează să revină în Moldova. „MAE îşi exprimă regretul faţă de această decizie, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul de Externe de la Chişinău, citat de NewsMaker.

La 1 august, MAE de la Chişinău a anunţat expulzarea din ţară a adjunctului ataşatului militar al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova. Măsura a venit în contextul în care şeful departamentului juridic al Parlamentului Republicii Moldova şi a un angajat al poliţiei de frontieră al aeroportului din Chişinău au fost reţinuţi fiind suspectaţi că au transmis informaţii Rusiei prin intermediul unui oficial al Ambasadei ruse.

CITEȘTE ȘI Chişinăul expulzează un angajat al Ambasadei Rusiei, după cazul de spionaj care a dus la percheziţii în Parlament şi la reţinerea a doi cetăţeni moldoveni

Ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasneţov, a declarat atunci agenţiei TASS că acţiunile Chişinăului au drept scop destrămarea relaţiilor cu Moscova. El a subliniat că acum un an în republică a avut loc deja o campanie de amploare cu acuzaţii nefondate de spionaj la adresa Ambasadei Rusiei. Atunci, 45 de angajaţi ai ambasadei ruse au fost expulzaţi din Moldova, dar, susţine el, nu au fost prezentate dovezi pentru aceste acuzaţii. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.