Rusia a început să desfăşoare începând de joi, timp de o săptămână, aproximativ 12.700 de militari, la frontiera cu Polonia şi Lituania, provocând îngrijorări Alianţei Nord-Atlantice, relatează Le Monde.
Moscova lansează, astfel, manevre militare comune cu Belarusul, la porţile Uniunii Europene (UE).
Unii membri ai NATO văd în această desfăşurare de trupe o demonstraţie de forţă îngrijorătoare.
În faţa criticilor NATO, Moscova a depus un efort să ofere asigurări, insistând asupra faptului că aceste manevre sunt ”pur defensive”.
La aceste exerciţii, cu numele de cod Zapad 2017 (”Vest 2017”) urmează să participe aproximativ 12.700 de militari, timp de o săptămână, în Belarus, în enclava rusă Kaliningrad şi în mai multe regiuni în nord-vestul Rusiei - adică de-a lungul frontierei cu Lituania şi Polonia.
După anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi după izbucnirea conflictului în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, ţările baltice nu ezită să desemneze Rusia drept o ameninţare potenţială la adresa suveranităţii lor.
Şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov dădea asigurări, la începutul lui septembrie că manevrele sunt ”planificate de mult timp” şi că nu sunt ”îndreptate către vreo ţară anume”, într-o rară întâlnire, la Baku, în Azerbaidjan, cu şeful Comitetului Militar al NATO, cehul Petr Pavel.
Armata rusă organizează, într-adevăr, exerciţii an de an în această perioadă, dar în diverse regiuni ale Rusiei.
ÎNDOIELI CU PRIVIRE LA NUMĂRUL TRUPELOR
Însă anumite ţări, cu Lituania şi Estonia în frunte, se tem de datele avansate de Moscova şi evocă ”peste o sută de mii de militari” mobilizaţi de la 14 şi până pe 20 septembrie.
”Rusia este capabilă să manipuleze cifrele cu mare uşurinţă. De aceea nu vrea observatori străini. Însă 12.700 de militari anunţaţi la manevre strategice este ridicol”, declară pentru AFP expertul militar independent Alexandre Golts, care estimează că adevăratul număr al trupelor depăşeşte cu mult 100.000 de militari.
Rusia îşi revendică dreptul de a efectua exerciţii militare pe teritoriul său, însă provoacă îngrijorări unor ţări europene.
Exerciţiile Zapad-2017 ”sunt menite să ne provoace, ca să ne testeze apărarea, iar de aceea trebuie să fim puternici”, declara duminică ministrul britanic al Apărării Michael Fallon, alarmat de o Rusie ”tot mai agresivă”.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a dat asigurări, la rândul său, că nu vede vreo ”ameninţare iminentă la adresa vreunui aliat” şi şi-a exprimat regretul din cauza unei lipse de transparenţă.
Alianţa Nord-Atlantică dispune de peste 4.000 de militari mobilizaţi în ţările baltice şi în Polonia, o ”expansiune” denunţată dur de Moscova.
Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat, încă de la sfârşitul lui 2014, o nouă doctrină militară care clasifică NATO drept o ameninţare fundamentală.
MANEVRE ŞI ÎN UCRAINA ŞI SUEDIA
Exerciţiile ruse Zapad-2017 se desfăşoară aproape în paralel cu exerciţii în Ucraina, la care participă armata americană - ai cărei militari au defilat în august pentru prima oară la Kiev -, şi cu manevre în Suedia care mobilizează aproape 19.000 de militari şi simulează un atac fictiv din partea unui ”opozant mai mare şi sofisticat”.
În ceea ce priveşte scenariul manevrelor ruse, el simulează o luptă împotriva unor ”grupări extremiste” care s-au infiltrat în Belarus şi în enclava rusă Kaliningrad din trei ţări imaginare - în pofida faptului că sunt uşor de identificat ca fiind Lituania, Letonia şi Polonia.
Expertul Alexandre Golts precizează că exerciţiile ruse lucrează la ”desfăşurarea rapidă a trupelor”, dar fără să ia în calcul un atac lansat de Moscova.
Îngrijorările cu privire la exerciţiile Zapad-2017 sunt doar expresia unor tensiuni tot mai ample între armata rusă şi NATO, care se acuză reciproc de supralicitarea unor manevre periculoase între navele şi avioanele lor, mai ales la Marea Mediterană şi la Marea Baltică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...