Kremlinul denunţă vineri tentative de ”amestec” ale Occidentului în alegerile legislative - prevăzute sâmbătă - în Georgia şi dă asigurări că Rusia, în ceea de o priveşte, nu caută să se amestece în ”afacerile” acestei ţări din Caucaz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Noi nu influenţăm sau ne amestecăm în niciun fel în afacerile georgiene. Însă vedem tentative de amestec occidental absolut fără precedent”, a declarat presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

”Ei încearcă să sucească braţul Tbilisiului, să-i dictele condiţiile lor”, acuză el.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Georgienii sunt chemaţi să voteze - sâmbătă - în alegeri legislative cruciale pentru viitorul ţării, în care se înfruntă formaţiuni proeuropene din opoziţie şi partidul aflat la putere - acuzat de o derivă autoritaristă prorusă.

Uniunea Europeană (UE) se teme că Tbilisi se îndepărtează de ambiţia sa de a adera la UE - un obiectiv înscris în Constituţia georgiană - şi că se apropie de Moscova.

Partidul Visul Georgian, care se află la putere din 2012 în această fostă republică sovietică, este acuzat de faptul că s-a îmbarcat într-o spirală autoritaristă prorusă şi că îndepărtează Georgia de UE şi NATO - la care are de asemenea ambiţia să adere.

Georgia, o ţară cu mai puţin de patru milioane de locuitori, a fost zguduită de mari manifestaţii împotriva unei legi a ”influenţei străine”, criticată în Occident şi inspirată de o legislaţie rusă cu privire la ”agenţi străini”, folosită în reprimarea vocilor disidente.

Ea rămâne foate marcată de invazia rusă şi de un război-fulger de opt zile în august 2008.

Rusia a instalat după acest război baze militare în două regiuni separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud, pe care le-a recunoscut drept state independente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.