Poliţia din Sankt Petersburg a reţinut un pilot de curse israeliano-canadian căutat de Statele Unite pentru presupuse fraude legate de o schemă ilegală de tranzacţionare online a acţiunilor, a anunţat miercuri sistemul judiciar al oraşului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bărbatul, care se numeşte Joshua Cartu, este căutat alături de fraţii săi David şi Jonathan şi de alte câteva persoane pentru că ar fi operat o schemă frauduloasă de tranzacţionare cu opţiuni binare între 2013 şi 2018, care a fraudat investitorii cu milioane de dolari, potrivit unui comunicat emis în mai 2020 de Commodity Futures Trading Commission din Statele Unite.

Serviciul judiciar din Sankt Petersburg a declarat că Joshua Cartu a fost reţinut pe 19 august pe aeroportul Pulkovo. Acesta a fost identificat ca cetăţean al Israelului şi al Canadei şi a declarat că este „căutat de Statele Unite ale Americii”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Nu este clar când a ajuns Cartu în Rusia.

Miercuri, instanţa i-a prelungit detenţia cu 72 de ore.

„Ne-am angajat să oferim sprijinul consular necesar cetăţeanului israelian reţinut, Joshua Cartu, în deplină conformitate cu legislaţia rusă şi cu acordurile internaţionale relevante”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei israeliene.

Un purtător de cuvânt al Global Affairs Canada, departamentul de afaceri externe al ţării, a declarat că este „la curent cu o arestare care implică un canadian în Rusia” şi a spus că oficialii canadieni au contactat autorităţile locale pentru a-i oferi asistenţă consulară, refuzând alte comentarii.

Instanţa a declarat că Joshua Cartu ar putea fi acuzat în temeiul statutului rus privind frauda, care prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

„Cartu nu este angajat, nu are un loc de reşedinţă permanent în Sankt Petersburg, dar are un paşaport de cetăţean străin, ceea ce face posibilă (pentru el) trecerea frontierei Federaţiei Ruse fără obstacole, împiedicând astfel o procedură de extrădare”, a declarat instanţa.

Moscova şi Washingtonul nu au un tratat de extrădare.

Ambasada SUA nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Cartu a fost acuzat separat de fraudă în Canada în legătură cu o schemă frauduloasă de opţiuni binare care viza cetăţenii din Ontario, conform unui anunţ din septembrie 2020 al Comisiei pentru valori mobiliare din Ontario.

Arestarea lui Cartu are loc la mai puţin de o lună după ce Rusia şi Occidentul, în frunte cu Statele Unite, au efectuat cel mai mare schimb de deţinuţi de după Războiul Rece, schimbând 16 persoane deţinute în Rusia şi Belarus pentru opt ruşi încarceraţi în Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.