Rusia a lansat marţi, din Kazahstan, un satelit iranian de observaţie, pe fondul unor îngrijorări, după ce oficiali occidentali şi-au exprimat temerea cu privire la faptul că Moscova ar putea folosi acest satelit în susţinerea ofensivei ruse în Ucraina, o acuzaţie respinsă de către Teheran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Satelitul de teledetecţie Khayyam a fost lansat cu rachetă de tip Soiuz, de pe cosmodromul rus Baikonur, la ora locală 7.52, potrivit unor imagini transmise în direct de către Agenţia Spaţială rusă Roscosmos.

Acest satelit, care poartă numele savantului persan Omar Khayyam (1048-1131), are ca scop ”să supravegheze frontiera ţării”, să îmbunătăţească productivitatea agricolă, să controleze resursele de apă şi catastrofe naturale, potrivit Agenţiei Spaţiale iraniene.

Statele Unite acuză faptul că programul spaţial iranian are mai degrabă scopuri militare decât comerciale, însă Teheranul subliniază că activităţile sale aerospaţiale sunt paşnice şi respectă o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.

Însă autorităţle iraniene au fost nevoite, de această dată, să se apere de acuzaţii de alt tip, după ce cotidianul american The Washington Post (WP) a dezvăluit că Rusia ”intenţionează să folosească satelitul timp de mai multe luni”, în cadrul ofensivei sale din Ucraina, iar apoi să cedeze controlul Iranului.

”Toate ordinele legate de controlul şi operarea acestui satelit vor fi emise încă din prima zi, imediat după lansare, de către experţi iranieni de la Ministerul iranian al Comunicaţiilor”, a anunţat duminică, într-un comunicat, Agenţia spaţială iraniană.

”Nicio ţară terţă nu poate avea cces la datele” transmise de satelit printr-un ”algoritm de criptare”, a dat ea asigurări, denunţând acuzaţii ”false” ale ziarului american.

În octombrie 2005, Rusia a lansat un prim satelit iranian - Sina-1 - de la cosmodromul Pleseţk, în nord-vestul Rusiei.

Lansarea lui Khayyam are loc la trei săptămâni după o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Iran, unde s-a întâlnit, la 19 iulie, cu omologul său Ebrahim Raisi şi liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Ali Khamenei a îndemnat atunci la o consolidare a ”cooperării pe termen lung” cu Rusia.

În iunie 2021, Vladimir Putin a respins dezvăluiri ale ziarului The Washington Post potrivit cărora Moscova se pregătea să furnizeze un satelit sofisticat Iranului, în vederea unei îmbunătăţiri a capacităţii de spionaj iraniene.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, anunţau în martie plasarea pe orbită a unui nou satelit militar de recunoaştere - Nour-2 -, după lansarea Nour-1 în aprilie 2020.

Lansarea satelitului Khayyam are loc în momentul în care negocieri în dosarul nuclear iranian, la care participă Iranul, Rusia, China, Franţa, regatul Unit şi Germania s-au reluat, la Viena, după un blocaj de mai multe luni, în vederea unei salvări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Acest pact vizează să garanteze caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat de faptul că vrea să se doteze cu arma atomică, în pofida faptului că Teheranul dezminte acest lucru.

Teheranul s-a retras treptat din acord, după ce Donald Trump a retras Statele unite din acesta şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni americane Republicii islamice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.