Polemistul Éric Zemmour şi-a anunţat marţi candidatura în alegerile prezidenţiale franceze din 2022 într-o înregistrare video postată pe reţee de socializare, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Dragii mei compatrioţi (...), la fel ca voi, şi eu am decis să iau destinul nostru în mână (...). Nu mai este vremea reformării Franţei, ci a salvării. Am hotărât să candidez în alegerile prezidenţiale (...). Trăiască Republica şi mai ales trăiască Franţa!”, afirnă acest naţionalist într-un videoclip publicat marţi pe reţele de socializare.

El îl imită pe generalul de Gaulle la apelul de la 18 iunie. Aşezat la un birou, într-o bibliotecă, în faţa unui impozant mocrofon de radio, pe fondul muzical al adagioului Simfoniei a VII-a a lui Beethoven, o declaraţie într-un format fără precedent în Republica a V-a.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În doar două luni, Éric Zemmour a exploatat turneul de promovare a ultimei sale cărţi - ”La France n'a pas dit son dernier mot”, Editura  Rubembré -, din care a făcut rampa de lansare a candidaturii sale.

Creditat cu abia 5% din intenţiile de vot în vară, acest sexagenar a înregistrat o ascensiune fulgerătoare în sondaje, la 18%.

El se clasează cu regularitate înaintea lui Marine Le Pen (RN, extremă dreapta) şi speră să se califice în turul doi, cu Emmanuel Macron.

Această dinamică impresionantă a părut să se oprească în ultimele zile, în urma unei succesiuni de polemici.

De la declaraţii repetate despre mareşalul Pétain, care ar fi ”salvat evrei francezi” în al Doilea Război Mondial şi până la acuzaţii vizându-l pe François Hollande, la 13 noiembrie, în faţa sălii de concerte Bataclan, Éric Zemmour a intrat într-o pasă proastă din care întâmpină dificultăţi să iasă.

Într-un punct culminant, el i-a arătat degetul mijlociu unei activiste ”antifa”, sâmbătă, în urma unei vizite haotice, în weekend, la Marsilia.

Candidatul la preşedinţie Zemmour mizează pe prmul său miting de campanie, prevăzut la 5 decembrie, la Zénith, la Paris, pentru a inversa această tendinţă.

Un fost jurnalist din presa scrisă şi eseist, el a fost cronicar, editorialist şi polemist la radio şi televiziune, după care s-a impus ca scriitor de succes şi un actor al dezbaterii publice. El s-a lăsat convins de prieteni de-ai săi, care-l încurajau de mai mult timp, să intre în politică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.