Franţa speră să obţină contracte de armament profitabile în România după ce a desfăşurat o escadrilă de tancuri Leclerc şi un sistem de apărare aeriană, ca parte a poziţionării defensive a flancului estic al NATO, au declarat pentru Reuters surse diplomatice franceze, înainte de vizita în România a şefei diplomaţiei de la Paris, Catherine Colonna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Avem o relaţie strategică puternică cu România de 15 ani", au declarat pentru Reuters surse diplomatice de la Paris înaintea vizitei. "Dar realitatea este că (...) acest parteneriat este şi mai puternic" de când preşedintele Emmanuel Macron a decis trimiterea escadrilei de tancuri Leclerc şi desfăşurarea sistemului de apărare antiaeriană Mamba, au spus diplomaţii francezi. "Vrem să concretizăm acest lucru prin cooperarea în dosare industriale care sunt foarte promiţătoare", au adăugat ei.

În special, Franţa speră să ajungă la un acord cu privire la vânzarea a patru corvete Gowind, care ar îmbunătăţi siguranţa navigaţiei în Marea Neagră, zonă aflată în epicentrul războiului dintre Rusia şi Ucraina. Contractul, cu o valoare estimată la 1,2 miliarde de euro, a fost disputat de când a fost atribuit Naval Group, în 2019, din cauza costurilor materialelor de producţie, scrie Reuters.

În condiţiile în care Bucureştiul intenţionează să îşi modernizeze marina, ruda săracă a armatei sale, şi şi-a majorat cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB în acest an, o scrisoare de intenţie a fost semnată şi pentru posibila achiziţie a cel puţin unui submarin francez Scorpene în timpul vizitei lui Emmanuel Macron în România, în iunie anul trecut, dar dosarul nu pare să fi progresat de atunci. "Vrem să ducem toate acestea mai departe", a declarat o sursă franceză. "Nu vom discuta doar despre corvete, ci şi despre submarine", a precizat sursa.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Armata franceză este la comanda unui Grup de luptă cu prezenţă înaintată al Alianţei Atlantice cu baza la Cincu, la care contribuie cu aproximativ 500 din cei 800 de soldaţi, restul provenind din Olanda şi Belgia.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, s-a întâlnit vineri cu omologii săi român şi olandez şi a mers la baza de la Cincu, după ce joi a vizitat oraşul ucrainean Odesa.

CITEȘTE ȘI Şefa diplomaţiei franceze a vizitat Odesa, oraş considerat „poarta de intrare a ruşilor pentru a destabiliza şi mai mult Moldova, România şi teritoriul european în ansamblu”

Discuţiile lor şi o întâlnire ulterioară cu preşedintele României, Klaus Iohannis, se axează pe războiul din Ucraina, exporturile de cereale şi relaţiile bilaterale, au declarat oficialii francezi.

CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis a primit-o la Cotroceni Catherine Colonna, ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Republicii Franceze / Franţa va continua sprijinul ferm pe care îl acordă ţării noastre pentru aderarea la Schengen

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.