MInistrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, în cadrul unei vizite făcute vineri la Centrul Naţional de Instruire Întrunită ”Getica” de la Cincu, alături de omologii din Franţa şi Olanda, că prezenţa militarilor aliaţi în această bază este ”o dovadă clară a unităţii şi solidarităţii aliate şi contribuie la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la Marea Neagră”.
Bogdan Aurescu, vice-premierul şi ministrul Afacerilor Externe al Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Hoekstra, şi ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, au vizitat, vineri, Centrul Naţional de Instruire Întrunită ”Getica” de la Cincu, judeţul Braşov.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit MAE, vizita comună a miniştrilor de externe olandez şi francez în România reprezintă o reconfirmare a cooperării foarte bune a României cu ambele state, în plan bilateral, dar şi pe plan european şi în cadrul NATO, precum şi a interacţiunii trilaterale eficiente între Bucureşti, Paris şi Haga. Astfel, ulterior vizitei la Cincu, cei trei miniştri vor avea o rundă de consultări politice în format trilateral, la Bucureşti.
Programul vizitei la Cincu a şefilor celor trei diplomaţii a cuprins interacţiuni cu personalul militar, mai ales francez şi olandez, precum şi vizitarea unor facilităţi militare utilizate în comun de trupele aliate desfăşurate în România.
”Prezenţa militarilor aliaţi în Baza Militară de la Cincu este o dovadă clară a unităţii şi solidarităţii aliate şi contribuie la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la Marea Neagră, care este, aşa cum cunoaşteţi, o zonă de interes strategic pentru Alianţa Nord-Atlantică. De asemenea, această prezenţă reprezintă contribuţia dumneavoastră concretă la întărirea apărării şi securităţii României şi a întregului spaţiu euroatlantic”, a transmis Bogdan Aurescu, în alocuţiunea sa.
El a mulţumit omologilor din Franţa şi Ţările de Jos pentru asumarea rolului de naţiune-cadru pentru Grupul de Luptă din România, rapiditatea cu care trupele şi echipamentele au fost desfăşurate în ţara noastră, respectiv pentru sprijinul arătat României şi pentru prezenţa trupelor olandeze pe teritoriul nostru.
”Suntem, în egală măsură, recunoscători tuturor partenerilor care au demonstrat în mod concret solidaritate şi angajament strategic, prin decizia de a trimite trupe în România. Vă mulţumesc dumneavoastră, fiecăruia în parte, dragi militari aliaţi, pentru înalta misiune pe care v-aţi asumat-o. Prezenţa dumneavoastră aici reconfirmă credibilitatea Alianţei, într-un context dificil pentru securitatea europeană şi euroatlantică. În egală măsură însă, prezenţa dumneavoastră aici este şi o ilustrare fermă şi fără echivoc a principiului aliat „toţi pentru unul şi unul pentru toţi”, aşa cum este prevăzut de Articolul 5 al Tratatului de la Washington privind NATO, principiu care asigură apărarea fiecărui centimetru de teritoriu al Alianţei. Misiunea dumneavoastră oferă oportunitatea de a vă pregăti împreună, de a participa la exerciţii într-un mediu care să permită consolidarea interoperabilităţii forţelor NATO şi a capacităţii de a acţiona unitar şi coerent pentru prezervarea valorilor noastre comune şi a unui mediu de securitate stabil şi sigur. Doar împreună putem asigura pacea şi securitatea euroatlantică”, a arătat ministrul român de Externe.
El a adăugat că România va continua să rămână un aliat responsabil, devotat principiilor Alianţei, care îşi respectă angajamentele asumate în cadrul NATO, menţionând că a subliniat acest lucru şi la reuniunea ministerială de externe găzduită la Bucureşti, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, care a fost şi prima reuniune NATO găzduită de un stat aliat de pe Flancul Estic, după declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
”Reuniunea de la Bucureşti a arătat rolul major pe care România îl joacă pentru securitatea euroatlantică şi pentru securitatea pe Flancul Estic, în această zonă, la Marea Neagră, şi reiterez, şi cu această ocazie, hotărârea noastră de a depune toate eforturile pentru asigurarea securităţii euroatlantice. Şi vă asigur că vom continua, în acelaşi spirit, implementarea deplină a deciziilor Summitului de la Madrid şi pregătirea corespunzătoare a rezultatelor Summitului NATO de la Vilnius, din acest an, aşa încât postura de descurajare şi apărare pe Flancul Estic să fie consolidată, iar cetăţenii noştri să fie mai bine apăraţi”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe le-a mulţumit militarilor pentru hotărârea şi rezilienţa cu care îşi fac datoria.
”Doar o forţă credibilă şi puternică poate constitui un factor eficient de descurajare. Eforturile fiecăruia dintre dumneavoastră contribuie, fără îndoială, la eficienţa NATO, ca cea mai puternică şi de succes Alianţă din istorie”, a conchis el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.