Negociatorii-şefi ai Brexitului din Uniunea Europeană (UE) Michel Barnier şi Marea Britanie David Frost se întâlnesc joi la Bruxelles, într-o încercare de a evita o rupere a negocierilor viitoarei relaţii a celor două părţi, în pofida voinţei premierului Boris Johnson de a reveni asupra acordului divorţului, relatează AFP.
Frost se întâlneşte cu Barnier în contextul în care un ”no deal” în relaţia post-Brexit pare mai puternic ca niciodată.
Un purtător de cuvâînt al Comisiei Europene (CE), Eric Mamer, a respins joi acuzaţii ale lui Johnson potrivit cărora Bruxellesul nu negociază cu bună credinţă şi ameninţă cu o ”blocadă” alimentară schimburile Irlandei de Nord cu Marea Britanie în cazulîn care nu se ajunge la un acord la sfârşitul perioadei de tranziţie, la sfârşitul lui 2020.
”Michel Barnier a arătat (...) că, inclusiv în problemele extrem de complexe şi sensibile politic, Comisia şi UE negociază cu bună credinţă”, a protestat el.
Negociatorii se întâlnesc în contextul în care Johnson refuză să revină asupra unui proiect de lege controversat care, mărturiseşte chiar Guvernul britanic, încalcă dreptul internaţional.
Acest text încalcă unele dintre angajamentele pe care Johson şi le-a asumat prin Acordul retragerii, care a reglementat plecarea regatului din Uniune, şi anume cu privire la ”Protocolul” menit să evite reimpunerea unei frontiere între Irlanda, un stat membru UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord.
Furioşi, europenii au dat Londrei ultimatum să retragă până la sfârşitul acestei luni prevederile problematice, un ultimatum respins de britanici.
Guvernul Johnson ”probabil că nu ştie nici el dacă vrea un acord sau nu”, a declarat un diplomat euopean pentru AFP.
”În următoarele două-trei săptămâni, vom avea o viziune mai bună a ceea ce este fezabil”, a apreciat el.
Viitoarea rundă de negocieri - care implică sute de negociatori care să discute despre subiectele cele mai spinoase - urmează să aibă loc la Bruxelles, în săptămâna care începe la 28 septembrie.
Regatul Unit, care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, continuă să aplice reglementările europene până la 31 decembrie, o perioadă de tranziţie în care Londra şi Bruxellesul speră să ajungă la oînţelegere asupra unui acord comercial care să le reglementeze relaţia viitoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...