Premierul britanic Boris Johnson dă asigurări că are ”speranţe bune” să ajungă la un acord privind viitoarea relaţie după Brexit cu Uniunea Europeană, în pofida faptului că negocieri în acest sens se află în impas şi a tensiunilor pe care le-a creat printr-un proiect de lege prin care revine asupra unor angajamente pe care şi le-a asumat prin tratatul Brexitului, relatează AFP.
”Acesta nu este lucrul pe care-l vrea această ţară”, a declarat premierul conservator referindu-se la un ”no deal” potenţial devastator pentru economie.
”Şi asta nu este ceea prietenii şi partenerii noştri din UE vor de la noi. De aceea, am speranţe bune că nu acesta va fi rezultatul” negocierilor, a declarat el miercuri, în cadrul unor audieri în Comitetul de legătură, din care fac parte preşedinţii mai multor comisii parlamentare.
Boris Johnson a refuzat, însă, să cedeze în privinţa proiectului de lege prin care revine, în parte, asupra anumitor angajamente pe care şi le-a asumat prin acordul care încadrează ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, care a avut loc oficial la 31 ianuarie.
Aceste text, care potrivit Guvernului încalcă dreptul internaţional, a trecut luni de un prim obstacol în Parlamentul britanic, în pofida unei fronde a unei părţi a taberei conservatoare, fiind aprobat cu 340 la 263 de voturi.
Continuarea drumului parlamentar al acestui proiect de lege privind piaţa internă britanică se anunţă însă incertă.
Europenii, care ameninţă cu o acţiune în justiţie, au dat Londrei ultimatum până la sfârşitul lui septembrie să retragă dispoziţiile controversate, care pun în discuţie reglementări vamale vizând Irlanda de Nord, menite să evite reapariţia unei frontiere fizice între Irlanda, un stat membru UE, şi provincia britanică.
”Prefer să am protecţii care să garanteze integritatea acestei ţări şi care să protejeze de o potenţială rupere a regatului Unit”, a insistat Johnson.
El a apreciat că europenii au ”eşuat în mod evident” să garanteze lipsa ”blocadei” în schimburile dintre Iranda de Nord şi Marea Britanie, în cazul unui ”no deal”, după perioada de tranziţie care se încheie la sfârşitul acestui an.
În acest context, europenii şi britanicii încearcă în continuare să negocieze un acord cu privire la viitoarea lor relaţie.
Însă ultimele negocieri nu au permis vreun progres major.
Cele două părţi au anunţat că un acord este necesar să fie încheiat la sfârşitul lui octombrie, pentru a se evita un ”no deal”, care ar însemna, de la 1 ianuarie, impunerea unor taxe vamale între regat şi Uniune şi care ar risca să agraveze criza cauzată de covid-19.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...