China a construit în deşert ceea ce par să fie replici ale unor nave americane de război desfăşurate la Oceanul Pacific, pe care le-ar putea folosi ca ţinte de antrenament în tiruri cu rachete, potrivit unor imagini satelitare dezvăluite de către o sursă americană, în timp ce Beijingul încearcă să-şi consolideze armamentul capabil să neutralizeze nave de război americane în cazul unui conflict în regiune, relatează AFP.
Potrivit acestor imagini - realizate de către societatea de satelit americană Maxar Technologies luna trecută şi transmise AFP duminică -, aceste structuri la scară naturală - dintre care cel puţin una are forma unui portavion, iar alta a unui distrugător - au fost descoperite în Deşertul Taklamakan, în regiunea Xinjiang, în vestul Chinei.
Una dintre structuri se afla pe şine, altele par să fie în două dimensiuni, iar altele par mai sofisticate, potrivit Institutului Naval al Statelor Unite (USNI).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Analiza istoricului imaginilor satelitare arată că structura în formă de portavion a fost construită prima, din martie în aprilie 2019”, precizează într-un raport USNI.
RACHETE PUTERNICE
”Ea a fost suspusă multor reconstrucţii şi a fost demontată în parte în decembrie 2019. Instalaţia a revenit la viaţă la sfrâşitul lui septembrie anul acesta, iar structura era substanţial completată la începutul lui octombrie”, se arată în raport, care citează întreprinderea de informaţii AllSource Analysis, potrivit căreia această regiune a fost folosită în trecut la testarea unor rachete balistice.
Întrebat despre aceste imagini, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a răspuns luni că ”nu este la curent cu situaţia”.
Pentagonul arăta într-un raport privind armata chineză, publicat săptămâna trecută, că Bejingul depune în prezent un efort important de a-şi moderniza armamentul, prin intermediul unor arme capabile să neutralizeze nave americane de război în cazul unui conflict regional.
Pentagonul citează racheta de tip DF-21D cu o rază de acţiune de peste 1.500 de kilometri, ”capabilă să efectueze lovituri de precizie la distanţă mare împotriva unor nave, inclusiv portavioane care navighează în vestul Oceanului Pacific, de pe teritoriul Chinei continentale”.
Armata chineză a desfăşurat acest tip de rachete în cadrul unor exerciţii, ”un mesaj fără ambiguitate transmis opiniei mondiale şi regionale”, potrivit amiralului american Philip Davidson.
În martie, în audieri în Senatul american, amiralul sublinia că folosirea acestui tip de rachetă în cadrul unor exerciţii demonstra, în opinia sa, voinţa armatei chineze de a contracara orice intervenţie a unei terţe forţe în cazul unei crize regionale.
Marina americană (US Navy) efectuează cu regularitate operaţiuni la Marea Chinei de Sud şi în regiunea Taiwanului, iritând Beijingul, care revendică suveranitatea atât asupra mării, cât şi a insulei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...