Regiunea ucraineană Sumî, situată în nord-estul Ucrainei, la frontiera cu Rusia, a fost ”eliberată” complet de forţe ruse, anunţă vineri şeful administraţiei regionale Dmitro Jiviţki, relatează AFP.
Jiviţki anunţă că este necesară o operaţiune de deimnare în regiune.
”Teritoriul regiunii (Sumî) a fost eliberat de orci”, anunţă într-o postare pe Telegram, folosind o poreclă dată adesea militarilor ruşi în Ucraina, care provine din cartea ”Stăpânul Inelelor”.
Regiunea ”nu este sigură”, iar operaţiuni de deminare sunt în curs, anunţă Jiviţki.
Linia frontului s-a schmbat de la lansarea ”operaţiuniimilitare speciale” a lui Vladimir Putin, la 24 februarie.
Până la începutul lui aprilie, linia frontului delimita o invazie globală a Ucrainei şi existau trei fronturi - în nord, sud şi est.
Însă trupe ruse au părăsit regiunea Kiev, la nord, şi se concentrează asupra Donbasului (est), o regiune aflată în parte sub controlul separatiştilor proruşi din 2014, unde au loc principalele confruntări armate în prezent.
Linia frontului din sud este imobilizată.
În estul Ucranei, forţe ruse menţin o presiune în zona Harkov, al doilea cel mai mare oraş ucrainean, cu 1,5 milioane de locuitori, şi în Sumî, unde şi-au întrerupt încercările de încercuire.
Frontul din est este strategic, deoarece principala ofensivă are loc în Donbas, unde separatiştii proruşi controlează doar 40% din oblastul Doneţk şi 90% din oblastul Lugansk.
Apărarea ucraineană este densă în această regiune, în care se concentrează 40% din forţele Kievului, în fortificaţii, din 2014, pe care ruşii încercau să le ocolească pe la nord şi sud.
În nord, presiunea a crescut în ultimele zile, prin cucerirea oraşului Izium.
Însă ruşii avansează încet în această regiune, puternic urbană, în care se află Sievierodoneţk şi Lisişansk, care îngreunează atacul.
Ei avansează şi către sudul Donbasului, către Mariupol, situat la Marea Azov. Ruşii au încercuit acest oraş portuar de la 1 martie şi se află în prezent în el.
Principala răsturnare, în ultimele zile, este sfârşitul, cel puţin temporar, al Bătăliei de la Kiev.
Ruşii s-au retras, din cauza contra-atacurilor ucrainene, la începutul lui aprile, după ce au ajuns la doar 30 de kilometri de centrul capitalei ucrainene.
O cucerie a Rusiei Kievene din secolul al IX-lea, primul mare stat slav a cărei descendenţă istorică şi-o dispută Ucraina şi Rusia, şi un asediu al capitalei ucrainene, cu 2,8 milioane de locuitori, nu erau la îndemâna ruşilor, care era necesar să ocupe o suprafaţă de 100 pe 150 de kilometri pentru a încercui Kievul.
În pofida faptului că ruşii nu au fost înfrânţi - deoarece s-au retras din regiune -, aceasta este o înfrângere a Kremlinului, ca amploare a desfăşurării, de la 24 februarie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...