Regatul Unit şi Germania au semnat miercuri un Acord de Apărare prezentat ca ”istoric” în vederea unei consolidări a cooperării între cele două ţări, mai ales pe flancul de est al NATO, în contextul unor tensiuni tot mai mari cu Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest acord este încheiat în timp ce noul Guvern laburist britanic încearcă să-şi concretizeze voinţa unei apropieri de aliaţii săi europeni după Brexit. Premierul britanic Keir Starmer a făcut din problemele securităţii şi apărării o axă majoră a acestei apropieri.

”Împărtăşim aceleaşi ameninţări”, a declarat ministrul britanic al Apărării John Healey într-o conferinţă de presă comună, la Londra, evocând astfel invazia Ucrainei de către Rusia.

Acest acord ”transmite un semnal adversarilor noştri: vom descuraja şi ne vom apăra împotriva oricărei agresiuni”, a declarat el.

Acest acord ”este începutul a ceva foarte preţios”, iar ”proiectele avute în vedere în acest tratat ne vor aduce înainte de orice mai multă securitate în Europa”, a subliniat în această conferinţă de presă comună omologul său german Boris Pistorius.

”Împotriva politicii de divizare şi de distrugere a (preşedintelui rus Vladimir) Putin noi propunem altceva: solidaritate, încredere”, a subliniat el.

Londra şi Berlinul sunt principalele două ţări europene care oferă ajutor Kievului de la începutul războiului, în februarie 2022. Regatul Unit furnizează Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune, pe care Germania i le-a refuzat până în prezent.

Denumit "Trinity House Agreement", acest acord semnat miercuri în capitala britanică este primul de acest tip între Regatul Unit şi Germania.

El prevede ca cele două armate să se antreneze mai des împreună, pentru a consolida flancul de est al NATO.

Avioane germane de tip P8 - avioane de patrulare maritimă care servesc în lupta antisubmarin - urmează să opereze ”în mod perioadic”de la baza sociaţiană Lossiemouth, cu scopul de a ”contribui” la apărarea faţadei de nord a Oceanului Atlantic.

COOPERARE INDUSTRIALĂ

La începutul acestei săptămâni, Germania a inaugurat la Rostock un nou Centru de Comandament Naval al NATO la Marea Baltică, în vederea coordonării forţelor statelor membre NATO în zonă. El va avea 180 de oameni, inclusiv reprezentanţi britanici.

Ministrul german de Externe Annalena Baerlock a subliniat cu această ocazie importanţa apărării principalelor conducte şi cabluri submarine de la Marea Nordului şi Marea Baltică, unde navighează vapoare ”care nu ar trebui să fie acolo”.

Acordul dintre Londra şi Berlin prevede ca aliaţii NATO să coopereze în vederea creării unor arme cu rază lungă de acţiune care să depăşească raza de acţiune a rachetelor de tip Storm Shadow ale Regatului Unit.

Regatul Unit anunţa săptămâna trecută că se va alătura unei iniţiative europene de dezvoltare a producerii unor rachete cu rază lungă de acţiune împreună cu Germania, Italia, Franţa şi Polonia.

Acordul prevede deschiderea în regatul Unit a unei noi fabrici a grupului german Rheinmetall, care produce tunuri de artilierie din oţel britanic şi care promite să creeze 400 de locuri de muncă.

”Acest acord trasează drumul către o cooperare industrială mai aprofundată”, a declarat John Healey, argumentând că această cooperare militară între cele două ţări rămâne ”subdezvoltată”.

El reprezintă primul pas către un tratat bilateral mai larg, care urmează să fie semnat anmul viitor între Berlin şi Londra.

Apărarea este ”primul pilon al acestui nou şi mai larg tratat de prietenie”, a declarat John Healey în conferinţa de presă.

Întrebat dacă acest acord bilateral ar putea să fie o ameninţare la adresa cooperării franco-germane în domeniul apărării, Boris Pistorius a răspuns că este ”contrariul” şi a asigurat că Parisul a fost ”implicat” în negocierile care au condus la acord.

În septembrie 2021, Parisul a încasat o palmă usturătoare prin încheierea Alianţei AUKUS între Australia, Statele Unite şi Regatul Unit, care a determinat Canberra să anuleze un mega-contract privind achiziţionarea a 12 submarine franceze convenţionale care urmau să fie construite în Australia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.